Articol actualizat pe 17 July 2025
Impactul negativ al hidrocentralei Bumbești-Livezeni
Asociația de mediu Bankwatch România – filiala Cluj a depus joi la Curtea de Apel Cluj cererea de suspendare a Acordului de Mediu pentru hidrocentrala Bumbești-Livezeni, pe motive de impact negativ asupra mediului, potrivit unui comunicat. Același ONG a încercat să stopeze și gazoductul Tuzla-Podișor, care transportă gazele din Marea Neagră.
Argumente împotriva proiectului
Organizația susține că acordul de mediu pentru hidrocentrală are probleme legale majore și un risc ridicat socio-economic. Viviana Stoica, Coordonator Campanie Hidroenergie pentru Bankwatch România, a declarat: „Jiul este o resursă vie și esențială, prin faptul că susține turismul, economia locală și o biodiversitate unică. Nu este doar apă de folosit, ci face parte din identitatea atât locală, cât și națională, fiind unul dintre puținele râuri montane rămase nealterate. Acest proiect ar pune în pericol nu doar natura, ci și fondurile europene dedicate dezvoltării comunităților din Valea Jiului. E ca și cum ai tăia un pom sănătos și roditor, pentru a pune în loc o bancă de beton”.
Probleme legale și ilegalități
Avocata Roxana Mândruțiu a subliniat că proiectul AHE Bumbești-Livezeni este marcat de ilegalități sistemice. „A fost inițiat și continuat în baza unor autorizații de construire anulate în mod definitiv de Curtea de Apel București, acordul de mediu este emis de o autoritate necompetentă și nu este motivat în drept, de altfel există și o Hotărâre de Guvern (HG nr.901/2022) care interzice în mod expres proiectele hidroenergetice în Parcul Național Defileul Jiului. Un aspect foarte grav este faptul că avizul Administrației Parcul Național Defileul Jiului a fost înlocuit la doar două luni de la emitere cu alt aviz, emis de aceeași instituție, ce elimină o serie de restricții și condiționări”.
Impactul asupra comunității și biodiversității
- Proiectul ar putea afecta turismul și economia locală din Valea Jiului
- Biodiversitatea unică a râului Jiul ar fi pusă în pericol
- Fondurile europene destinate dezvoltării comunităților ar fi compromise
Acțiunea ONG-ului în instanță
Bankwatch România luptă pentru suspendarea acordului de mediu pentru hidrocentrala Bumbești-Livezeni, un proiect care ridică multe semne de întrebare și îngrijorări în rândul activiștilor de mediu și al comunității locale.
FAQ
- Care este obiectivul principal al acțiunii întreprinse de Bankwatch România?
- Care sunt argumentele împotriva proiectului?
- De ce este considerat proiectul ilegal?
- Care sunt consecințele potențiale ale hidrocentralei asupra râului Jiul?
- Cum poate comunitatea să sprijine acțiunile Bankwatch România?
R: Obiectivul principal este suspendarea acordului de mediu pentru hidrocentrala Bumbești-Livezeni.
R: Bankwatch România susține că proiectul are impact negativ asupra mediului și aduce riscuri socio-economice majore.
R: Proiectul AHE Bumbești-Livezeni este marcat de ilegalități sistemice, inclusiv autorizații de construire anulate și emisiunea unui acord de mediu de către o autoritate necompetentă.
R: Hidrocentrala ar putea afecta biodiversitatea unică a râului Jiul și ar pune în pericol turismul și economia locală.
R: Comunitatea poate sprijini acțiunile ONG-ului prin conștientizare, implicare și susținere în lupta pentru protejarea mediului și a patrimoniului natural.
Îndemn la acțiune
Este important să fim alături de Bankwatch România în lupta lor pentru protejarea mediului și a resurselor naturale. Implică-te, informează-te și fii parte din schimbare!