Cine sunt suspecții în cazul furtului tezaurului dacic din muzeul olandez. Polițiștii vizează un clan celebru pentru astfel de jafuri FOTO

Luni, 27 Ianuarie 2025, ora 10:03

4828 citiri

Poliția are în vedere membrii clanului Remmo FOTO: Colaj Drents Museum

Anchetatorii care investighează jaful spectaculos de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, iau în considerare mai multe ipoteze legate de identitatea hoților care au furat artefactele românești de valoare inestimabilă: Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia.

Deși nu se exclud complet hoții români, anchetatorii pun accent și pe posibila implicare a clanului Remmo, o grupare criminală de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru jafurile spectaculoase de artă comise în Germania.

În cadrul anchetei, autoritățile se concentrează și pe vizitatorii anteriori ai expoziției, având în vedere că tâlharii de artă și bijuterii fac aproape întotdeauna recunoașteri preliminare înainte de a comite jafuri. Poliția vizionează imagini din camerele de supraveghere și îi interoghează pe angajații muzeului pentru a stabili dacă s-a observat vreun comportament neobișnuit, iar acest lucru a oferit autorităților piste interesante. De asemenea, poliția are acum informații suplimentare despre traseul vehiculului folosit de hoți, care s-au schimbat în apropierea orașului Rolde, după ce au incendiat mașina folosită în timpul jafului de la Assen.

Imaginea cu unul dintre suspecți FOTO Rețeaua X

Deși ancheta este în plină desfășurare, duminică a devenit evident că poliția nu consideră această misiune fără speranță. Echipa de investigatori lucrează intens pe urmele celor trei, eventual patru, suspecți. “Este o cursă contra cronometru”, au declarat surse apropiate anchetei. Există riscul ca făptuitorii să dorească să topească artefactele furate, ceea ce impune o acțiune rapidă. Totuși, o arestare prea rapidă ar putea fi dezastruoasă pentru ancheta privind posibile alte persoane implicate.

Clanul Remmo a fost deja responsabil de mai multe furturi de opere de artă din muzee europene, iar acest jaf ar putea purta amprenta aceleași grupări.

Primul jaf în care s-a folosit explozibil

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Târnoveanu, a oferit detalii suplimentare despre jaful bine organizat: “Este primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu european. S-a intrat în clădire, din afară, folosind explozibil. Nu a fost o practică în sistemul actual până în acest moment”. Târnoveanu a mai explicat cum hoții au acționat rapid: “A fost o explozie, a fost spart zidul de beton armat, singurul zid exterior al sălii de expoziție. Au fost 3 persoane, totul a durat două minute.”, arată Hotnews.ro.

Directorul muzeului a adăugat că furtul a avut loc în doar două minute, un interval de timp extrem de scurt, ceea ce sugerează o acțiune bine pregătită și executată rapid: “S-au dus țintit la vitrinele în care erau Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia. Din informațiile pe care mi le-au dat colegii olandezi, au fost vizate doar coiful și brățările dacice”, a explicat Ernest Târnoveanu.

În acest moment, autoritățile olandeze colaborează cu poliția română pentru a strânge informații și a identifica suspecții. De asemenea, se analizează și posibilele legături ale jafului cu grupările criminale internaționale cunoscute pentru astfel de furturi de artă.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Furt din Tezaurul dacic într-un muzeu din Olanda

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews