Creștere alarmantă a fraudelor online în România. „Primesc telefoane în care e clar că vorbește un robot și spune: verificați emailul, ați primit un link, tot felul de coduri de reducere”

Vineri, 04 Aprilie 2025, ora 09:05

1019 citiri

Fraudele online au crescut FOTO Pixabay

Tagul “audio” nu este suportat de browser-ul tău.

Un studiu realizat de o companie de cercetare a pieței arată că mai bine de jumătate dintre români au fost ținta unor tentative de fraudă online. Fenomenul este unul fără precedent, iar multe persoane au ajuns să piardă sume mari de bani.

Printre victime se numără și o femeie din Iași, care a plătit 24.000 de euro pentru o casă ce s-a dovedit a fi o înșelătorie.

Irina locuiește în Spania de 20 de ani, dar și-a dorit o casă de lemn într-un sat din Iași. A găsit un anunț online, însă oferta s-a dovedit a fi o păcăleală. „Am găsit un anunț online, pe internet. Acolo am găsit o căsuță A frame, ce voiam să construiesc”, a povestit Irina Ichim, păgubită. Pentru o casă de 56 de metri pătrați, cu etaj, presupusul constructor i-a cerut 24.000 de euro și i-a promis că va fi gata într-o săptămână, arată Digi24.ro.

După primul transfer, la doar jumătate de zi, Irina a fost presată să mai trimită bani pentru materiale. „S-a făcut primul transfer. La nici jumătate de zi s-a cerut al doilea transfer, reclamând că au nevoie de materiale”, a explicat ea.

Potrivit avocatului Codrin Stupariu, „în momentul respectiv, când au fost trimiși banii, banii au fost trimiși pe numele unei alte persoane”. Câteva zile mai târziu, Irina și-a dat seama că a fost înșelată. „Au dispărut. M-am trezit că mi-au lăsat căsuța în faza de construcție”, a declarat ea. Mai mult, expertiza arată că structura ridicată este atât de slabă încât riscă să se dărâme la o rafală puternică de vânt. Femeia își caută acum dreptatea în instanță.

Un alt caz de fraudă a vizat un bărbat. Vasile a fost sunat de un individ ce s-a recomandat drept polițist. Escrocul i-a spus că cineva ar fi încercat să ia un credit în numele său. „Mi-a trimis legitimația care nu era de la poliție, încerca să afle detalii pe care în mod normal nu trebuie să le dăm. Și într-un final mi-a închis că a văzut că nu merge”, a povestit Vasile, care a reușit să evite capcana.

Metode diversificate

În ultimele luni, metodele folosite de escroci s-au diversificat. Mulți români primesc telefoane automate cu mesaje suspecte. „Primesc telefoane de la numere în care e clar că vorbește un robot și spune: verificați emailul, ați primit …– „Un link! – Tot felul de coduri de reducere sau: ați primit un colet, deși nu comandasem nimic”, au relatat victimele.

Din păcate, 4 din 10 români cad victime fraudelor online, conform statisticilor.

Sociologul Ciprian Iftimoaei explică acest fenomen prin lipsa educației digitale: „Nu au cunoștințe suficiente privind protecția împotriva amenințărilor și vulnerabilităților cibernetice”.

Potrivit unui studiu recent, cele mai expuse persoane la atacurile cibernetice au între 35 și 44 de ani.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews