Joi, 20 Februarie 2025, ora 10:42
1409 citiri
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe în două mandate FOTO captură video TVR, 2024 (YouTube)
Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, a avut o intervenție importantă la Digi24 joi, 20 februarie, în care a explicat contextul și implicațiile cerințelor recente ale Rusiei.
Diaconescu a descris aceste cerințe ca fiind parte a unei „politici extrem de complicate” pe care Federația Rusă a anunțat-o încă din 2022. „Cerința explicită a Federației Ruse a fost retragerea garanțiilor de securitate, conform tratatului din 1997”, a spus Diaconescu, subliniind că această solicitare a fost una constantă de la începutul conflictului din Ucraina și continuă să fie un subiect de discuție în negocierile internaționale.
În ceea ce privește impactul asupra României, șeful cancelariei a subliniat că aceste cerințe nu sunt doar legate de Ucraina, ci și de „zona limitrofă, mai ales în relația cu frontierele”. Cu toate acestea, Diaconescu a insistat că „lumea occidentală, dar mai ales Statele Unite, au respins de mult această intenție”. Astfel, România rămâne fermă pe poziție, iar demersurile instituționale pentru respingerea acestor pretenții sunt „foarte serioase și prioritare”.
Un alt punct important al discuției a fost legat de garanțiile de securitate ale României și ale partenerilor săi strategici.
„În legătură cu garanțiile, fiți siguri că ne uităm foarte atent la acest subiect”, a afirmat Diaconescu, subliniind că România colaborează strâns cu partenerii săi din cadrul NATO și Uniunea Europeană pentru a asigura securitatea națională și regională. El a reamintit că, în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite și în relațiile cu partenerii europeni, „nu se pune problema unui cedări sub nicio formă”..
De asemenea, Diaconescu a subliniat că situația este în continuare una foarte dinamică și că, deși Rusia face aceste cerințe, „în mod categoric nu se pune problema ca România să cedeze în fața unor astfel de pretenții”. În acest sens, el a reamintit că atât Statele Unite, cât și partenerii europeni au respins constant aceste cerințe, iar România colaborează în continuare cu aceștia pentru a preveni orice fel de compromisuri.
În final, Diaconescu a fost întrebat despre posibilitatea ca aceste cerințe ale Rusiei să devină realitate. Răspunsul său a fost unul ferm: „Este o evaluare de parcurs și vă asigur că lucrăm serios ca o astfel de perspectivă să nu existe nici măcar ca proiect incipient de negociere.”
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Negocierile de pace dintre Trump și Putin
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com