Cum a văzut un psihiatru mitingul organizat de AUR: “Am vrut să văd dacă asistăm la o întoarcere în trecut. Ce am văzut m-a liniștit. Dragostea de steag și de live-uri pe internet”

Luni, 13 Ianuarie 2025, ora 08:27

8055 citiri

Psihiatrul a observat cum s-au manifestat susținătorii AUR FOTO Facebook/Gabriel Diaconu

Tagul “audio” nu este suportat de browser-ul tău.

Psihiatru Gabriel Diaconu, un observator atent al fenomenelor sociale, a oferit o perspectivă inedită asupra protestului organizat recent de AUR. Prezent la fața locului, dar nu în calitate de participant, ci “ca privitor”, Diaconu a analizat cu umor unele detalii. Steagurile au fost vedetele evenimentului.

“Am vrut să văd dacă asistăm la un colaps al timpului >>, o întoarcere în trecut la mișcările care-au dus la cel de-al Doilea Război Mondial. Ce-am văzut, astăzi, m-a liniștit.

După regulile artei unui protest, simioniștii au arătat că se pricep la meseria asta. Nu impecabil, după cum se va vedea mai jos, dar rezonabil de bine.

În primul rând punctualitatea. La 12 au zis că se adună, la 12 s-au adunat. Populația protestatoare a venit, civilizat, european (sic!) cu autocare, și-au desfășurat ca la un semn pancartele, au ridicat steagurile. Tradiționalul moș Mitru cu trompeta >> care lansa mulțimii sloganuri și lozinci s-a descurcat, nu neapărat la înălțimea așteptărilor și probabil provine din circuitul de nunți. Cel mai apreciat îndemn a fost sus steagurile >> ”, arată Diaconu, car susține că “Protestatarilor AUR le plac steagurile. Steaguri pătrat, steaguri dreptunghi, steaguri cu stemă (?), steaguri purtate fular la gât, la butonieră, la braț ca la Revoluție… steaguri mici, medii și mari.”

Un naționalism conectat la globalizare

Într-o notă plină de ironie, Diaconu evidențiază contrastul între valorile promovate de AUR și mijloacele utilizate de participanți. “Peste jumătate din protestatari erau înzestrați cu telefoane cu care se filmau unii pe alții, bucuroși de ce puteau să arate lumii. Mi se pare o chestie senzațională. Din străfundul României (deși nu cred că pancartele acelea cu județe chiar reprezentau fidel comunitățile aduse la marș, dar mea culpa dacă chiar era așa) să vii tu pentru ”domnu Simion” e un vârf al existenței. E cu atât mai naționalist să filmezi totul cu un aparat asamblat în Vest, și să-l difuzezi printr-o rețea de telefonie Vestică, pe o rețea de socializare chineză”, remarcă psihiatrul.

Deși bine pus la punct în multe privințe, protestul nu a fost lipsit de imperfecțiuni. „Primăria Capitalei ar trebui să suplimenteze toaletele la astfel de ocazii deosebite. Se înghesuia lumea la ieșirea spre Brătianu,” observă Diaconu, amuzat de dificultățile logistice întâmpinate de participanți.

Tot el sugerează, cu umor, că meniul zilei – covridogul – ar fi trebuit diversificat: “Tot respectul pentru AUR, când bagă bani știu să-și scoată investiția. Celelalte partide ar putea să ia notițe, neîndoielnic pentru unii aduși cu autocarele acest prilej nobil a fost și un bun motiv să vadă, la pas, Capitala României.

Meniul zilei, pentru majoritatea, a fost covridog. Asta nu mi se pare normal. La o asemenea desfășurare de forțe nu poți lăsa oamenii, mai ales unii mai excitați care și-au adus și copiii să le țină de urât, să facă foamea. Le-ar trebui, pe viitor, o popotă ambulantă, măcar o mașină de burgeri, sau măcar niscaiva fasole cu ciolan. E și ușor de preparat, și efectul propulsor ușurează trecerea peste podul Basarab”.

Gabriel Diaconu subliniază că evenimentul, deși spectaculos, nu a fost un semnal de alarmă. „Ziua când în loc de vuvuzele o să avem tulnice, buciumuri, ciobănaș pufos cu fluier de os, aia e ziua când am să mă panichez un pic.”

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Protest AUR în București față de anularea alegerilor

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

Articole Recente

EkoNews