O anchetă de amploare a fost demarată aseară, atât la Londra, cât și în India, în urma unui scandal izbucnit după ce mai multe familii britanice au reclamat că trupurile primite nu aparțin rudelor lor, ci altor victime. Premierul britanic Keir Starmer este așteptat să-și exprime îngrijorările în discuțiile cu omologul său indian, Narendra Modi, în timpul vizitei oficiale pe care acesta o va efectua în Marea Britanie săptămâna aceasta.
Dintre cele 261 de persoane care au murit când zborul 171 al Air India a pierdut curentul și s-a prăbușit la câteva secunde după decolarea din Ahmedabad spre Londra Gatwick, la bord se aflau 52 de cetățeni britanici, arată ilmessaggero.it.
Și, în timp ce unele victime au fost rapid incinerate sau îngropate în India, în conformitate cu convingerile lor religioase. Avocatul specializat în aviație, James Healy-Pratt, care reprezintă numeroase familii britanice, spune că rămășițele a cel puțin 12 persoane au fost repatriate.
Familiile cer trupurile rudelor
Avocatul Healy-Pratt a fost însărcinat să descopere toate faptele din spatele catastrofei, despre care un raport preliminar sugerează că a fost cauzată de întreruperea intenționată sau accidentală a alimentării cu combustibil a Dreamliner-ului, și să lupte pentru despăgubiri în instanță. Cu toate acestea, săptămâna aceasta, el investighează procesul de identificare eșuat.
„Am petrecut ultima lună în casele acestor familii și primul lucru pe care și-l doresc este să-și aibă înapoi cei dragi”, a declarat el pentru Mail.
„Dar unii dintre ei au primit rămășițele greșite și sunt evident distruși. Acest lucru se întâmplă de câteva săptămâni și cred că aceste familii merită o explicație.”
Avocatul încearcă acum să stabilească secvența exactă a evenimentelor din procesul de recuperare și identificare, de la extragerea cadavrelor din epava fumegândă a avionului până la sosirea lor în Marea Britanie. Aceasta nu va fi o sarcină ușoară.
Operațiune haotică de recuperare a rămășițelor
Ajunse în India imediat după dezastrul din 12 iunie, familiile britanice îndurerate au fost indignate de operațiunea haotică de la sol și au recunoscut imediat riscul identificării greșite.
O rudă a criticat „lipsa de transparență și supraveghere în identificarea și gestionarea cadavrelor” și s-a vorbit despre desfășurarea unei unități de identificare formată din personal britanic. Operațiunea de recuperare a rămășițelor pasagerilor a început imediat după ce avionul s-a prăbușit într-un cămin medical și în mai multe locuințe din apropierea aeroportului Ahmedabad.
Până pe 28 iunie, autoritățile indiene au susținut că testele ADN au confirmat identitatea tuturor celor 260 de victime. Acestea au fost transportate înapoi în Marea Britanie cu Air India, deși unele familii s-au plâns de întârzieri și de lipsa de informații din partea companiei aeriene.
Conversație dintre piloți arată cauza accidentului
Detalii cumplite ies la iveală din cutia neagră a conversațiilor din cabina de pilotaj ale zborului Air India cu puțin timp înainte de accident, la decolarea din Ahmedabad, India, cu destinația Londra, în care au murit 241 dintre cele 242 de persoane aflate la bord și alte 19 la sol.
Și acestea sunt tulburătoare și revelatoare: pentru că acum – potrivit Wall Street Journal – este clar că a fost căpitanul de zbor cel care a dezactivat întrerupătoarele care controlau fluxul de combustibil către motoare. O decizie de neînțeles, potrivit primului său ofițer, care stătea lângă el și – neîncrezător – l-a întrebat de ce a mutat întrerupătoarele în poziția „cutoff” după decolare, în timp ce acesta nu și-a ascuns panica: probabil ca reacție la tăcerea și calmul inexplicabil de care a dat dovadă căpitanul său, în ciuda faptului că era conștient de consecințele acelei decizii.
Acestea sunt detaliile conversației dintre căpitanul Boeing-ului 787 Dreamliner, Sumeet Sabharwal, în vârstă de 54 de ani, pilot experimentat cu numeroase ore de zbor la activ, și primul său ofițer, Clive Kunder, care avea puțin peste 30 de ani. Conversația face parte dintr-o înregistrare tip cutie neagră, pe care ziarul american o relatează, citând surse din evaluarea preliminară a probelor rezultate din ancheta oficialilor americani. Iar noua evoluție este că atenția se îndreaptă acum către căpitan: un raport preliminar al anchetei publicat săptămâna trecută rezumase deja schimbul de replici din cockpit, dar nu specifica care pilot a spus ce.
Acest lucru confirmă reconstituirea conform căreia primul ofițer se afla la comenzi la decolare și probabil avea mâinile ocupate în acel moment, în timp ce Sabharwal, în calitate de pilot de monitorizare, ar fi avut mâinile libere în timp ce supraveghea operațiunea.
The Journal notează, însă, că raportul preliminar al autorităților indiene nu a ajuns la nicio concluzie cu privire la cauza accidentului sau la motivul pentru care comutatoarele de combustibil au fost dezactivate și nu a exclus încă posibile defecte de proiectare, defecțiuni sau probleme de întreținere. La rândul său, directorul general al Air India, Campbell Wilson, a îndemnat personalul companiei aeriene să evite tragerea unor concluzii premature despre accident, afirmând că ancheta este „departe de a fi finalizată”.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com