Fost premier, în cărți pentru șefia SIE sau SRI. Pe cine ia în calcul Nicușor Dan SURSE

Nicușor Dan și Dacian Cioloș FOTO Facebook/Dacian Cioloș

Președintele Nicușor Dan a afirmat, în legătură cu numirea directorului Serviciului Român de Informații (SRI), că nu își dorește să facă jocuri și să propună oameni pe care Parlamentul să îi respingă. El a adăugat că urmează să se consulte cu partidele în legătură cu acest subiect. Unul dintre numele vehiculate pentru șefia unuia dintre servicii ar fi fostul premier Dacian Cioloș.

Fostul premier Dacian Cioloș ar putea fi numit la șefia SRI sau SIE, fost consilier onorific al lui Ilie Bolojan, dar și unul dintre oamenii care au fost aproape de Nicușor Dan în perioada creării noului executiv, potrivit Digi24.

Nicușor Dan a fost întrebat, luni, într-o conferință de presă, dacă în numirea directorului SRI va ține cont de propunerile făcute de partidele din coaliție și dacă acesta poate fi un om politic.

”Propunerea o face președintele și, bineînțeles, că fiind și momentul acesta delicat, nu îmi doresc să facem jocuri, să propun oameni pe care eventual Parlamentul să îi respingă. O să mă consult cu partidele, dar numirea în mod constituțional o face președintele”, a afirmat Nicușor Dan.

El a fost întrebat dacă se gândește la un nume pentru șefia SRI.

”Discuția asta am avut-o și cu partidele, și înainte de formarea Guvernului. Propunerea va veni de la mine, evident că îi voi consulta, dar propunerea va veni de la mine. Am niște persoane în cap, așa cum am avut și pentru Curtea Constituțională. Încă sunt în proces de analiză. La fel și pentru SIE”, a transmis președintele Nicușor Dan.

Postul de director al SRI este vacant încă din vara anului 2023, după demisia lui Eduard Hellvig.

În cazul SIE, actualul director, Gabriel Vlase, e contestat public.

Site-ul G4Media a dezvăluit că șeful SIE a zburat la Abu Dhabi pentru a urmări Marele Premiu de Formula 1, care a avut loc pe 8 decembrie. În acele zile, CCR tocmai decisese anularea alegerilor prezidențiale din cauza interferențelor străine în procesul electoral. În replică, șeful comisiei parlamentare pentru controlul SIE, Mihai Weber (PSD), a declarat că deplasarea lui Gabriel Vlase a fost ”o misiune externă”.

Cine este Dacian Cioloș

Cioloș a fost consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European. În perioada mai–octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene.

Ulterior, Cioloș a fost ministru al agriculturii în Guvernul Tăriceanu, după demisia lui Decebal Traian Remeș, în urma unor acuzații de trafic de influență.

În perioada 9 februarie 2010 – 1 noiembrie 2014, Cioloș a fost Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Dacian Cioloș a condus Guvernul României, în perioada 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017.

Cioloș a fost desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis, la șase zile după demisia premierului Victor Ponta, în urma scandalului legat de incendiul de la Colectiv, soldat cu 65 de decese.

Cioloș a propus un cabinet tehnocrat format din 21 de membri, o treime dintre aceștia femei.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a negociat susținerea Guvernului Cioloș în schimbul desemnării lui Vasile Dîncu în funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării.

În octombrie 2016, în preajma alegerilor parlamentare, Dacian Cioloș a lansat Platforma România 100, o platformă de principii, valori și proiecte pentru dezvoltarea României, pe care a propus-o spre dezbatere partidelor aflate în campanie. Concomitent, Cioloș a confirmat că nu va candida la alegeri. Principalele două partide din opoziție, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România, și-au anunțat susținerea pentru Platforma România 100. La rândul său, Dacian Cioloș a recomandat electoratului să voteze PNL sau USR.

Ulterior, Cioloș a fost ales pe un post de europarlamentar, pe care l-a ocupat în perioada 2 iulie 2019 – 15 iulie 2024.

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews