Statul român, prin ANAF, a blocat acțiunile companiei canadiene Gabriel Resources, care a pierdut procesul de exploatare a aurului de la Roșia Montană și din care România trebuie să recupereze 10 milioane de dolari.
Motivul confiscării lui Gabriel Jersey, care deține 80% din Roșia Montană Gold Corporation, este pierderea procesului cu statul român, au declarat sursele oficiale G4Media. În urma acestui proces, România are 10 milioane de dolari pentru a recupera de la compania canadiană.
Într-o declaraţie trimisă presei, Gabriel Resources confirmă că statul român a luat măsuri de precauţie şi că ia în considerare posibilitatea de a contesta decizia tribunalului de arbitraj (ICSID), care a dat României un câştig.
Societatea continuă să considere că decizia Tribunalului este profund greșită în pofida analizei suplimentare a cauzei de către Curte și consilierii săi profesioniști. Ca răspuns, societatea evaluează posibilitatea contestarii hotărârii prin intermediul procesului de anulare a Convenției ICSID. Orice cerere de anulare este prezentată în termen de 120 de zile de la data pronunțării deciziei.”
Guvernul României a declarat că va lua măsuri pentru a pune cererea la dispoziția Companiei și a co-reclamantului în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd. (“Gabriel Jersey”) pentru soluționarea hotărârii privind costurile și că va urma cererea.
Potrivit înregistrărilor publice, se pare că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation S. A., în așteptarea soluționării ordinului de cheltuieli. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și prezintă vicii procedurale. Gabriel va lupta din greu pentru a-și proteja drepturile și interesele în România și în alte țări, potrivit eliberării.
Potrivit sursei citate, compania are în prezent fonduri de aproximativ 2 milioane de dolari canadieni (1. 5 milioane de dolari SUA) disponibile și anticipează utilizarea acestor fonduri pentru a termina afacerea lor până la sfârșitul lunii mai 2024.
Gabriel continuă să gestioneze fluxul său de numerar și obligațiile sale în curs și viitoare financiare prudent. Societatea poartă discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a găsi fonduri suplimentare care să o ajute să își îndeplinească obiectivele strategice viitoare (care ar putea include, după caz, costurile oricărei eventuale proceduri de anulare), precum și în scopuri generale de capital de lucru. Există o şansă semnificativă ca Compania să nu aibă suficiente fonduri suplimentare în condiţii acceptabile sau dacă nu are deloc. Situația financiară a societății și capacitatea acesteia de a-și continua activitățile ar fi afectate negativ de incapacitatea de a strânge fonduri, după caz, în comunicare.
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com