Articol actualizat pe 28 Aprilie 2025
Germania cere o derogare pentru cheltuieli militare
Germania a făcut o cerere neobișnuită către Comisia Europeană, solicitând o derogare de la limitele impuse de Uniunea Europeană privind împrumuturile. Motivul din spatele acestei solicitări este dorința Germaniei de a-și majora cheltuielile militare în următorii ani. Ministrul german al Finanțelor, Joerg Kukies, a transmis o scrisoare către Bruxelles în acest sens, conform unor surse consultate de Reuters.
Cererea Germaniei și propunerea Comisiei Europene
Într-un interviu acordat agenției Reuters, Kukies a confirmat că există o probabilitate ridicată ca Germania să ceară această derogare. Comisia Europeană a propus ca statele membre să poată crește cheltuielile militare cu 1,5% din PIB în fiecare an, timp de patru ani, fără a fi supuse măsurilor disciplinare obișnuite în cazul în care deficitul depășește 3% din PIB.
„Vedem propunerea Comisiei pentru o activare coordonată a clauzei naționale de derogare din Pactul de stabilitate și creștere drept o măsură complementară importantă care permite majorarea cheltuielilor naționale cu apărare, în paralel cu protejarea sustenabilității fiscale”, se arată în scrisoarea trimisă de ministrul german al Finanțelor, Joerg Kukies.
Rezistența altor state membre
Deși Comisia Europeană spera că toate cele 27 de state membre ale UE vor adopta propunerea sa, până în prezent, doar Portugalia și Polonia au arătat interes în a beneficia de derogare. Statele membre cu niveluri ridicate ale datoriei publice sunt sceptice în ceea ce privește ideea de a se împrumuta suplimentar pentru cheltuieli militare.
Solicitarea Germaniei ar putea reprezenta un exemplu pentru alte țări, chiar dacă datoria guvernamentală a Germaniei, de 62,5% din PIB în 2024, este semnificativ mai mică decât cea a altor state precum Italia, Franța și Spania, care au toate o datorie guvernamentală de peste 100% din PIB și sunt reticente în a solicita o derogare similară.
Frequently Asked Questions (FAQ)
- Care este motivul solicitării Germaniei pentru o derogare de la limitele UE?
- Câte state membre au exprimat interesul pentru această derogare?
- Care este poziția Comisiei Europene în legătură cu propunerea de majorare a cheltuielilor militare?
- De ce statele membre cu datorii publice mai mari sunt reticente în a solicita o derogare?
- Cum ar putea influența solicitarea Germaniei decizia altor țări din UE?
Concluzie
În final, decizia Germaniei de a solicita o derogare de la limitele UE pentru a-și majora cheltuielile militare poate avea un impact semnificativ asupra întregii Uniuni Europene. Este important ca statele membre să găsească un echilibru între nevoile de apărare și responsabilitățile fiscale, pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiune.
Articol actualizat pe 28 Aprilie 2025
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu ezita să îl distribui sau să îți exprimi părerea în comentarii!