Joi, 03 Iulie 2025, ora 12:51
263 citiri
Patru marinari din Divizionul de Nave Purtătoare de Artilerie din Brăila sunt acuzați că, în urmă cu 3 ani, au refuzat să plece într-o misiune NATO în Portugalia.
Incidentul a ajuns în atenția justiției militare.
De asemenea, militarii din Armata Română au mai precizat, printre altele, că suferă de rău de mare.
Totul a început când cei patru militari, un caporal, doi fruntași și un soldat, au fost desemnați în vara anului 2022, de comandamentul Divizionului de Nave Purtătoare de Artilerie Brăila, să urce pe o navă maritimă hidrografică, care primise misiunea de a participa timp de 3 luni la două exerciții NATO în Portugalia. Marinarii trebuiau să fie observatori semnalizatori, dar toți au refuzat ordinul de îmbarcare, din motive personale.
„Ca urmare a ordinului dumneavoastră de a participa la misiunile REP–MUS 22 și DY–MS 22, desfășurate în Portugalia, raportez că refuz să execut acest ordin din următoarele motive: la sfârșitul acestei luni, părinții mei vor părăsi țara, urmând să mă ocup de întreținerea fraților minori; am rău de mare”, a transmis la acea vreme unul dintre militari.
Alt marinar a pus ca motiv personal problemele de sănătate, că îl supără coloana vertebrală. Altul a spus că vrea să învețe pentru examenul de Bacalaureat, iar ultimul a menționat că rămâne pentru a avea grijă de fratele mai mic.
Pentru că refuzul celor 4 marinari a ajuns în atenția Statului Major al Forțelor Navale, a fost demarată și o anchetă disciplinară, iar cei vizați au fost dați apoi pe mâna Parchetului Militar.
După ce au fost acuzați că și-au încălcat jurământul de credință, trei dintre marinari și-au dat demisia din Forțele Navale. Doar unul dintre ei este și în prezent militar activ.
De asemenea, unul dintre marinari și-a asumat acuzația de insubordonare și a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii militari. Apoi, Tribunalul Militar București i-a stabilit o pedeapsă de un an de închisoare, dar judecătorul a hotărât amânarea aplicării pedepsei.
Ceilalți trei au fost trimiși în judecată. În cazul în care vor fi găsiți vinovați, marinarii riscă între 3 luni și 3 ani de închisoare sau cel puțin o amendă penală.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com