Mark Rutte îndeamnă statele membre NATO să-și accelereze producția de armament înainte de aniversarea a 70 de ani de la aderarea Germaniei la Alianță

Mark Rutte îndeamnă statele membre NATO să-și accelereze producția de armament înainte de aniversarea a 70 de ani de la aderarea Germaniei la Alianță

Articol actualizat pe 10 July 2025

image

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a făcut un apel către statele membre ale Alianței Nord-Atlantice să-și intensifice producția de armament într-o vizită la Berlin. Aici a fost primit de cancelarul Friedrich Merz, înainte ca Germania să sărbătorească 70 de ani de la aderarea la Alianță. Rutte a subliniat nevoia ca statele precum Polonia, România și Estonia să achiziționeze armament din Coreea de Sud, din cauza dificultăților de a cumpăra din Europa și Statele Unite.

Creșterea cheltuielilor militare și rolul Germaniei în NATO

Statele membre NATO au convenit să-și mărească semnificativ cheltuielile militare, ca urmare a presiunilor exercitate de președintele american Donald Trump. Acesta a cerut Europei să-și asume o mai mare responsabilitate în propria apărare. Cheltuielile militare se situează deja la cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece, iar statele membre NATO s-au angajat să le crească la cel puțin 5% din PIB până în 2035.

La summitul NATO de la Haga, cancelarul german a anunțat că Germania va juca un rol de prim-plan în Alianță. Friedrich Merz a declarat că resursele vor fi folosite cu atenție și eficiență, iar armata germană va deveni un exemplu în cadrul NATO, cu achiziții masive de echipamente noi și accent pe tehnologiile de ultimă generație.

Angajamentul față de Ucraina și tensiunile cu Rusia

Friedrich Merz și Mark Rutte au subliniat angajamentul lor față de Ucraina și au anunțat că prioritatea este obținerea unui armistițiu rapid cu Rusia în conflictul din Ucraina. Cancelarul german a acuzat Rusia de “terorism împotriva populației civile”, în contextul în care atacurile rusești s-au intensificat.

Mark Rutte a avertizat că Europa nu produce suficient material militar și a salutat creșterea cheltuielilor pentru apărare. El a subliniat necesitatea unei creșteri a producției de armament în Europa și Statele Unite, menționând că țări precum Polonia, România și Estonia cumpără deja armament din Coreea de Sud din lipsa altor opțiuni.

Avertizări cu privire la posibilitatea unui al treilea război mondial

Mark Rutte a evidențiat ambițiile Chinei și a avertizat că un al treilea război mondial ar putea izbucni în următorii trei-șapte ani. El a subliniat că Rusia ar putea lansa un atac major asupra teritoriului NATO cu scopul de a ocupa Europa, în timp ce China ar putea ataca Taiwanul, aducând un nou conflict global.

FAQ

  1. Care a fost apelul lui Mark Rutte către statele membre NATO?
  2. Răspuns: Mark Rutte le-a cerut să-și accelereze producția de armament înainte de aniversarea a 70 de ani de la aderarea Germaniei la Alianță.

  3. Care este obiectivul de cheltuieli militare convenit de statele membre NATO?
  4. Răspuns: Statele membre NATO s-au angajat să crească cheltuielile militare la cel puțin 5% din PIB până în 2035.

  5. Cum intenționează Germania să-și consolideze rolul în NATO?
  6. Răspuns: Germania va face achiziții masive de echipamente noi și va investi în tehnologii de ultimă generație pentru a-și transforma armata într-o forță exemplară în cadrul Alianței.

  7. Care sunt avertizările lui Mark Rutte cu privire la un posibil al treilea război mondial?
  8. Răspuns: Rutte a avertizat că Rusia și China ar putea fi implicate într-un conflict global major în următorii trei-șapte ani, cu riscul unui nou război mondial.

  9. De ce țările precum Polonia, România și Estonia cumpără armament din Coreea de Sud?
  10. Răspuns: Din cauza dificultăților în a achiziționa armament din Europa și Statele Unite, țările menționate au optat pentru achiziții din Coreea de Sud.

Împărtășește-ți opinia!

Te încurajăm să împărtășești acest articol și să ne spui în comentarii ce părere ai despre apelul lui Mark Rutte și despre situația actuală din cadrul NATO. Opinia ta contează!

Articol preluat de pe: G4

EkoNews