Miercuri, 16 Iulie 2025, ora 10:59
2158 citiri
Moise Guran a intervenit în scandalul declanșat de declarația “bâlbâită” a lui Nicușor Dan privind definirea termenului de „legionar”, afirmând că, deși reacțiile critice la adresa președintelui sunt firești, există un fond valid în poziția acestuia: ambiguitatea termenilor folosiți în legislația penală românească privind propaganda fascistă sau legionară.
„Toată lumea a sărit pe Nicușor, cu legionarii. Firesc. Și nu chiar. Declarația, destul de bâlbâită (firește), nu se dorea un sprijin pentru grupările legionare sau fasciste, ci doar un mod de a cere o definire mai clară a acestei noțiuni, de legionar. Iar eu cu asta sunt de acord, indiferent de inadecvarea președintelui care (din nou) n-a fost suficient pregătit pentru o conferință de presă”, a scris Guran pe rețelele sociale, atrăgând atenția că, într-un stat de drept, legea penală trebuie să descrie fapta, nu doar să proclamă nume sau etichete.
Fostul jurnalist a evocat exemple din propria experiență profesională, în care a fost acuzat, în mod nefondat, de nazism sau fascism pentru opinii exprimate public, unele scoase din context. El susține că astfel de etichetări pot deveni periculoase dacă nu există o definire juridică clară a noțiunilor incriminate.
“Treaba e așa – eu pot zice de George Simion că a făcut o nuntă în stilul Zelea Codreanu și că e legionar. Alți jurnaliști pot acuza nu știu ce organizație că face tabere de instruire paramilitară și că, deci, asta e fascism. O publicație (culmea, de extremă dreapta) m-a făcut acum câțiva ani chiar pe mine nazist, profitând de un rol pe care eu l-am jucat la emisiunea Avocatul Diavolului și în care am spus că “munca îi va elibera” pe asistații sociali de stăpânii lor politici care le condiționează banii de vot. Altădată, chiar Tolontan m-a făcut fascist, pentru că am spus la tv (acum vreo zece ani) că majorarea alocațiilor pentru copii riscă să finanțeze alcoolismul părinților, dacă nu sunt bine direcționate (ptr haine, școală, mâncare, etc).
Vedeți, toate acestea, și ale mele și ale altora, sunt opinii, proclamații, controverse, etc. Doamne-ajută că nu-s legi!
Dar cum ar fi fost ca o persoană să meargă la pușcărie pentru o astfel de opinie-verdict? Unde se termină libertatea de opinie și unde începe propaganda fascistă/legionară/criminală? Ei bine, da, face parte din pachetul defensiv al democrației noastre (ca țară cu un trecut fascist) apărarea cu legea penală de promovarea unor organizații criminale (așa cum și legionarii au fost), dar, pentru ca legea penală să nu fie o simplă proclamație politică, ea chiar trebuie să fie clară. Termenii trebuie definiți, iar aici dl Dan avea/are dreptate. Într-o lege penală trebuie să descrii fapta, nu să proclami un nume, care nici măcar nu e original, vine de la romani”, spune Guran.
Totuși, Guran nu îl scutește pe Nicușor Dan de critici. Acesta îl acuză de lipsă de pregătire și de incapacitate de a comunica eficient pe teme sensibile: „Din păcate, dl Dan pare în continuare că improvizează pe teme sensibile. Să mă ierte fanii domniei sale, dar o face cu abilitatea de comunicare a unui câine lup – doar privirea îl ajută.”
În final, Guran a ținut să sublinieze că exemple precum declarațiile lui Călin Georgescu sau manifestările Dianei Șoșoacă, cum ar fi parastasul de la Tâncăbești, nu necesită „clarificări legislative”, fiind deja evidente ca forme de apologie a unor mișcări extremiste.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com