Joi, 17 Iulie 2025, ora 11:17
4138 citiri
Comandarea furtului de către un interlop român, ca monedă de schimb pentru eliberarea unui criminal, nu mai este luată în considerare de procurorii olandezi.
Informații că jaful ar fi fost comis la comanda lumii interlope românești au apărut în presa din Olanda. RTL Nieuws relata că cele trei brățări dacice și coiful de aur de la Coțofenești ar fi fost furate ca monedă de schimb pentru ca un criminal român să scape de pedeapsa cu închisoarea, arată Antena 3 CNN.
Parchetul olandez nu a dorit atunci să comenteze acest aspect: „Nu putem spune nimic despre existența unui comanditar. Prin urmare, sugestiile și afirmațiile dumneavoastră, bazate pe surse, rămân în întregime responsabilitatea dumneavoastră”, a transmis Parchetul. „Este un caz foarte delicat. Dacă Olanda vorbește despre un comanditar român, se va declanșa imediat un scandal diplomatic”, a explicat sursa.
Acum, această ipoteză nu se mai regăsește în rechizitoriu, iar surse au declarat pentru presa olandeză că s-a încercat astfel să se evite un scandal diplomatic. Tot RTL Nieuws relata despre implicarea în jaful tezaurului dacic de la Muzeul Drents a clubului moto Hardliners, înființat în Olanda în 2019 în penitenciar de foști lideri ai Hells Angels (organizație criminală interzisă de instanță).
Tezaurul nu a fost topit
Procurorii olandezi spun că probele indică în mod clar că tezaurul nu a fost topit. “Este evident că primul obiectiv, recuperarea obiectelor de artă, nu a fost încă atins. Din cercetări reiese că suspecții principali dețin informații despre locul unde se află comorile sau ce s-a întâmplat cu ele”, se arată în rechizitoriu.
Olandezii au folosit inclusiv investigatori sub acoperire, care s-au prezentat drept colecționari de artă, și au intrat în contact cu fratele unuia dintre suspecți, surprins anterior de camerele de supraveghere ale Muzeului Drents.
I-au promis acestuia 500.000 de euro și i-au oferit un telefon mobil pentru a păstra legătura. Ulterior, bărbatului i-au mai fost oferiți 5.000 de euro pentru a furniza mai multe informații. El ar fi declarat că obiectele există și nu au fost topite, însă nu cunoaște locația exactă. Potrivit surselor olandeze, anchetatorii au mai oferit ulterior 400.000 de euro în încercarea de a recupera tezaurul, însă suspectul ar fi refuzat, considerând suma prea mică.
Furtul a fost comis în ianuarie, când hoții înarmați cu exploziv au intrat în Muzeul Drents și au spart vitrinele pentru a fura coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări din aur. Aceste comori arheologice fuseseră împrumutate de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Directorul instituției a fost demis imediat pentru decizia sa de a împrumuta aceste artefacte.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com