Vineri, 25 Aprilie 2025, ora 09:35
4005 citiri
Deși aeroporturile par locuri sigure, pline de personal de securitate, însoțitoarea de bord argentiniană Barbara Bacilieri a explicat cum hoții jefuiesc pasagerii și magazinele duty-free fără a fi opriți și ce poți face ca să nu devii ținta lor.
Barbara, cunoscută și ca Barbiebac pe rețelele sociale, a făcut aceste dezvăluiri într-o serie de videoclipuri virale pe TikTok, cu peste 2 milioane de vizualizări.
„Aeroporturile funcționează ca niște orașe mici, iar, la fel ca în orice oraș, infracțiuni se întâmplă zilnic, doar că aici sunt mai greu de văzut, dar și mai greu de oprit”, le-a spus ea celor peste 4,9 milioane de urmăritori ai săi.
Lucrând pentru compania low-cost spaniolă Vueling, Bacilieri a explicat că mulți hoți cumpără bilete doar pentru a trece de controlul de securitate și a ajunge la porțile de îmbarcare, fără intenția reală de a zbura.
„Scopul lor este să ajungă în zona porților, să fure de la pasageri sau din magazinele duty-free și apoi să dispară înainte ca avionul să decoleze”, a avertizat ea.
În ciuda măsurilor stricte de securitate, Bacilieri spune că mulți dintre acești hoți nu sunt pedepsiți serios.
„Unii sunt recidiviști, prinși pe camere, expuși pe Instagram sau TikTok — și totuși continuă să se plimbe prin terminale ca niște călători normali. Nimeni nu îi oprește. Nimeni nu investighează mai departe.”
Și nu e vorba doar de obiecte fizice: folosirea porturilor USB din aeroport poate fi riscantă, deoarece hackerii pot accesa date bancare sau informații personale prin ele. Unii hoți folosesc și scannere de tip NFC (Near Field Communication, o tehnologie de comunicație wireless pe distanțe foarte scurte, folosită frecvent la plăți contactless, carduri de acces sau schimb rapid de date între dispozitive) pentru a fura datele cardurilor doar trecând pe lângă oameni.
Aceste fraude trec adesea neobservate până când, la câteva zile distanță, proprietarul cardului vede o tranzacție neautorizată — adesea în altă țară — ceea ce face să fie foarte greu de prevenit.
Vigilent trebuie să fii și după ce te urci în avion
„Așteaptă ca luminile să se stingă, pasagerii să adoarmă, și apoi deschid compartimentele de bagaje, scot lucruri și le iau — bijuterii, bani, electronice”, a povestit Bacilieri.
„Am văzut cu ochii mei. Am raportat. Dar, fără camere la bord, de cele mai multe ori nu se poate face nimic.”
„Da, fură și de la membri ai echipajului”, a adăugat ea.
Sfaturi utile pentru protejarea călătorilor
Din fericire, Bacilieri a oferit și câteva sfaturi utile pentru protejarea călătorilor:
- Nu lăsa niciodată bagajele, electronicele sau obiectele de valoare nesupravegheate în aeroport.
- Folosește propriul încărcător USB și port adaptor, nu cele publice.
- Păstrează cardurile într-un portofel cu protecție RFID (are un strat metalic sau material special care blochează semnalele radio).
- Asigură-te că bagajul de mână e încuiat, chiar și în avion.
- Fii atent la străini prea prietenoși, atât în terminal, cât și în timpul zborului.
„Dacă ceva ți se pare suspect, anunță imediat echipajul”, a sfătuit ea.
Ironia amară este că chiar și angajații aeroportului pot fi hoți. În 2023, un ofițer de securitate dintr-un aeroport din Filipine a fost prins încercând să înghită bancnote în valoare de 300 de dolari, furate de la un turist, scrie yahoo.com.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com