Luni, 14 Aprilie 2025, ora 10:17
764 citiri
Luni dimineață, zeci de păgubiți ai companiei Nordis au ieșit în stradă și au protestat timp de mai multe ore în fața Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), urmând ca manifestațiile să continue și în fața sediului Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Oamenii cer anchete extinse în cazul afacerii care i-a lăsat fără economii și fără locuințele promise, precum și verificări privind posibila implicare a clasei politice în activitatea companiei.
„E un strigăt de disperare al păgubiților Nordis și nu numai al nostru. În România sunt foarte mulți păgubiți care au primit țeapă ca noi. Protestăm aici pentru că statul îi acoperă pe cei de la Nordis și vrem o justiție dreaptă, am luat un credit pentru care am ipotecat apartamentul personal pentru un vis de o viață, o cameră într-un hotel din Sinaia în care să ne putem permite la bătrânețe să mergem liniștiți”, a declarat una dintre protestatare, pentru Antena 3 CNN.
Sechestru pe 201 imobile
Nordis este compania în care principalul acționar este Vladimir Ciorbă, iar soția acestuia, Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, face parte din conducere. Potrivit anchetatorilor, firma ar fi încasat milioane de euro de la sute de persoane pentru achiziția unor imobile, multe dintre acestea nefiind realizate.
În acest dosar, DIICOT a pus sechestru pe 201 imobile, cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni, și a blocat 48 de conturi bancare ale persoanelor și firmelor implicate în rețeaua Nordis.
Marius Dragu, unul dintre clienții păgubiți, a povestit că a plătit aproximativ 125.000 de euro pentru două studiouri în Mamaia, în baza unei promisiuni de vânzare-cumpărare, semnate înainte ca blocurile să fie construite.
„E vorba de 125.000 de euro pentru două mici studiouri, care sunt construite, dar nu doresc să mi le dea”, a spus un alt păgubit. Acesta a criticat dur poziția instanțelor: „Doi judecători au considerat că noi suntem în această situație destul de dificilă pentru că am vrut să ne îmbogățim. Asta este absolut jignitor. Noi am fost investitori de bună credință. Eu mă lupt de cel puțin trei ani cu ei. Ei tot timpul reușesc prin tot felul de tertipuri prin avocați, prin alte influențe pe care toată lumea știe că le-au avut reușesc să amâne, să suspende”.
Legea Nordis pentru revenirea escrocheriilor
În paralel, o propunere legislativă menită să prevină astfel de escrocherii imobiliare se află, tot luni, pe masa Senatului. Printre principalele prevederi se numără obligativitatea deschiderii cărților funciare pentru unitățile individuale reprezentând bunuri viitoare și limitarea avansului la 15% după emiterea autorizației de construcție.
„Dezvoltatorul este responsabil de finalizarea proiectului imobiliar şi poate promite înstrăinarea unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţei individuale viitoare, numai după notarea autorizaţiei de construire în cartea funciară, realizarea operaţiunii de preapartamentare pentru condominiile viitoare şi deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare, în condiţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare 7/1996”.
Alte prevederi stipulează că promisiunile de vânzare-cumpărare se vor încheia doar în formă autentică, după notarea autorizației în Cartea Funciară și obținerea extrasului de autentificare pentru unitatea viitoare.
„Sumele achitate de cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare se depun într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului imobiliar, în orice monedă şi pot fi cheltuite de acesta numai în scopul dezvoltării imobiliare. Procentul maxim din preţul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat în funcţie de stadiul construcţiei după cum urmează: 15% la încheierea promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, 25% la finalizarea structurii de rezistenţă, 25% la finalizarea lucrărilor de instalaţii”, se arată într-un amendament adoptat de Comisiile juridică și de administrație ale Senatului.
Inițiativa legislativă este susținută în principal de parlamentari PSD, iar Senatul este primul for sesizat. Camera Deputaților va avea rol decizional.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com