Președintele iranian rănit în timpul războiului de 12 zile cu Israelul

Președintele iranian rănit în timpul războiului de 12 zile cu Israelul

Articol actualizat pe 13 July 2025

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a scăpat la limită de la a fi ucis în timpul războiului de 12 zile cu Israelul, potrivit unei informații citate duminică de dpa, transmite Agerpres.

Atacul asupra Consiliului Național de Securitate Iranian

Agenția de știri iraniană Fars a relatat că forțele aeriene israeliene au bombardat un complex de clădiri al Consiliului Național de Securitate Iranian pe 16 iunie, la trei zile după începerea războiului. În urma atacului, curentul s-a întrerupt, iar unii participanți la reuniunea de criză au suferit răni, inclusiv Pezeshkian.

Incidentul de asasinat și scurgerile de informații

Într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson acum circa o săptămână, Pezeshkian a menționat o tentativă de asasinat și a invocat o posibilă scurgere de informații. Există speculații despre infiltrarea unui agent, a mai indicat Fars.

Reacția Israelului și a Iranului

Israelul a început un război împotriva Iranului pe 13 iunie, atacând ținte la nivel național, inclusiv instalații nucleare, și omorând o serie de oameni de știință și lideri militari. Forțele armate iraniene au răspuns cu atacuri cu rachete, iar ambele țări au înregistrat victime, inclusiv civili. La puțin peste o săptămână după începerea războiului, Washingtonul a intervenit și a bombardat trei dintre cele mai importante situri nucleare ale Iranului.

Sfârșitul războiului și perspectivele de viitor

După 12 zile de la primele atacuri israeliene, a fost anunțat pe neașteptate un armistițiu; totuși, în Iran preocupările cu privire la noi atacuri sunt în creștere.

FAQ

  • 1. Care a fost motivul declanșării războiului de 12 zile?
  • 2. Cine a fost afectat cel mai mult de conflict?
  • 3. Ce măsuri au fost luate de comunitatea internațională pentru a rezolva situația?
  • 4. Care sunt consecințele așteptate ale războiului asupra regiunii?
  • 5. Cum poate fi prevenită escaladarea conflictului în viitor?

Concluzie

Este vital să reflectăm la consecințele devastatoare ale războiului și să căutăm soluții pașnice pentru rezolvarea conflictelor. Acțiunea promptă și diplomația sunt esențiale în evitarea unor situații similare în viitor.

Te încurajăm să împărtășești această știre și să aduci contribuția ta în discuțiile cu privire la pace și securitate globală.

Articol preluat de pe: G4

EkoNews