”Retragerea militarilor nu înseamnă neapărat și retragerea prezenței americane” din România. Analiza unui expert în relații internaționale

Miercuri, 09 Aprilie 2025, ora 08:53

807 citiri

Retragerea soldaților americani din România nu înseamnă retragerea prezenței SUA FOTO /Pexels

Tagul “audio” nu este suportat de browser-ul tău.

Retragerea a 10.000 de militari americani din Europa de Est, propusă de Pentagon, i-ar viza pe toți din această regiune și ”e o cifră discutabilă”, spune Claudiu Degeratu, expert în relații internaționale. Specialistul subliniază că SUA vor continua să aibă o prezență în România chiar în absența vreunui soldat.

O potențială retragere a prezenței militare americane în Europa de Est, inclusiv în România, este un semnal politic major din partea administrației Trump, spune expertul.

„Dacă discutăm cu scenariul unei reduceri a prezenței rotaționale, deci o retragere să zicem de 50%, atunci asta nu schimbă cu nimic lucrurile. Dacă discutăm însă de ipoteza unei retrageri totale, care este foarte puțin probabilă din punctul meu de vedere, atunci sigur, impactul este mare și pentru securitatea națională și pentru descurajarea în Europa de Est, fiind un semnal politic mai mult decât unul militar”, a explicat Claudiu Degeratu, expert în relații internaționale, pentru HotNews.ro.

Scutul antirachetă de la Deveselu nu va fi, cel mai probabil, afectat de retragerea soldaților americani.

„Pe de altă parte, retragerea militarilor nu înseamnă neapărat și retragerea prezenței americane, pentru că mai discutăm și de prezența unităților de drone americane de la Câmpia Turzii, mai discutăm și de scutul antirachetă de la Deveselu. Acolo nu discutăm de soldați, discutăm de sisteme de apărare, de luptă”, a explicat specialistul.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews