România, Ruta Principală în Traficul Global de Droguri

Droguri

România, una dintre principalele rute ale traficanţilor de droguri către Europa de Vest

România a devenit o autostradă a drogurilor în America de Sud datorită susținerii Inițiativei globale din Elveția împotriva criminalității transnaționale organizate, care produce Indexul Global al Crimei Organizate. România este plasată pe ruta Balcanilor de Nord folosită pentru contrabanda cu heroină, potrivit raportului 2023.

Sprijinul Departamentului de Stat al SUA pentru Iniţiativa Globală împotriva Crimelor Organizate Transnaţionale este primul instrument analitic global pentru evaluarea pieţelor criminale. Are radiografia crimei organizate în întreaga lume.

“America de Sud s-a transformat într-o autostradă a drogurilor.” Infrastructura criminală care a fost creată pentru contrabandă cu mari cantităţi de heroină sau alte droguri sintetice este folosită acum pentru contrabanda cu cocaină. Pentru a analiza riscul și controlul autorităților, această infrastructură este deghizată ca fiind legală. Atât sud-americanii, cât şi cetăţenii români care locuiesc în România stabilesc legături stabile cu organizaţiile criminale organizate care caută noi rute alternative. Organizaţiile criminale din Balcani, precum organizaţiile albaneze, sârbe, muntenegrene şi bulgare, au devenit recent mai active în contrabanda cu cocaină pe rutele maritime şi porturile Mării Negre din Bulgaria şi România. Deşi naţiunea este un punct de tranzit pentru comerţul cu cocaină, nu există o piaţă internă mare, iar cererea locală este scăzută, potrivit G4Media, conform raportului.

De asemenea, potrivit organizaţiei, România este una dintre rutele pe care heroina intră în UE între Georgia.

Heroina este transportată cu feribotul din porturile Mării Negre georgiene către Odessa sau alte locaţii ale UE, cum ar fi România sau Bulgaria, înainte de a se îndrepta spre est pe ruta balcanică principală, unde este apoi transportată ulterior în Olanda şi alte ţări din Europa Centrală şi de Vest. Reţelele criminale de profil înalt au fost cunoscute pentru a crea sisteme logistice comerciale legale pentru a facilita activităţile lor extinse de trafic de droguri, ceea ce este dovada infiltrării penale a structurilor comerciale legitime. O serie de întreprinderi din întreaga UE au fost utilizate pentru a ascunde aceste activități ilicite, potrivit raportului.

Potrivit analizei, s-a raportat o creştere a consumului sintetic de droguri în centrele universitare şi în oraşul Bucureşti.

“Majoritatea substanţei confiscate în România este produsă intern, în timp ce canabisul este importat în ţară din Spania şi Olanda. Lângă punctul de trecere a frontierei Vatin / Stamora Moravița, canabisul este traficat din Serbia în România. Recent, s-a înregistrat o tendinţă de extindere a comerţului cu canabis, iar tinerii adulţi sunt încă cei mai prevalenţi utilizatori din ţară. În România există o dezbatere aprinsă despre legalizarea canabisului și utilizarea acestuia în scopuri medicale. Cu toate acestea, Guvernul și Ministerul Sănătății se opun în mod deschis acestei sugestii. În plus, piața drogurilor sintetice din România se extinde. Deşi datele indică faptul că aceste medicamente sunt încă mai scumpe în România decât în Europa de Vest, recent s-a înregistrat o creştere a producţiei de amfetamine şi ecstasy şi o scădere a preţurilor. În locuri precum campusurile universitare şi capitala Bucureştiului s-a raportat o creştere a consumului sintetic de droguri. Ecstasy (MDMA) este traficată în România în principal din Germania şi Olanda, iar amfetaminele din Germania, Belgia şi Bulgaria,” se spune în document.

Primul instrument analitic global pentru evaluarea piețelor infracționale, indicele global al criminalității organizate, a fost lansat în 2021 și se bazează pe datele din 193 de state membre ale ONU. Indexul a fost recunoscut pentru semnificaţia şi unicitatea sa în întreaga lume. Guvernele și alte organizații au profitat de bogăția informațiilor longitudinale pe care le furnizează,” se arată pe site-ul web al organizației.

În urma unei serii de discuții la nivel înalt, neoficiale la New York între 2011 și 2012, în principal de către oficialii de aplicare a legii din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, statele corpului de la Geneva, s-a născut Inițiativa globală împotriva criminalității transnaționale organizate.

 

Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com

EkoNews