Pe 3 martie, vasul a fost recuperat din Marea Neagră.
Ministerul Apărării Naţionale (MAPN) a anunţat vineri, 5 aprilie că barca care s-a răsturnat la est de Tuzla şi a fost recuperată de către ARSVOM s-a “demonstrat a fi un posibil vehicul marin fără pilot” şi a fost cercetată de minister în plus faţă de structurile specializate din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, ordinii publice şi securităţii naţionale, conform procedurilor operaţionale specifice.
Agenţia Română pentru Salvarea Vieţii Umane pe mare (Rafael) a trimis joi seara nava de salvare a căutării Artemis în zona de siguranţă a zonei antiaeriene Capu Midia, o barcă care a fost găsită în apele teritoriale româneşti.
“Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naționale a implementat procedurile operaționale specifice pentru cercetarea ambarcațiunii, pe lângă structurile specializate din cadrul Sistemului Național de Apărare, ordinii publice și securității naționale. Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare – şi – salvare Artemis a efectuat o misiune specifică pentru o navă răsturnată la aproximativ 20 Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot,” a arătat MAPN.
Agenţia Română pentru Salvarea Vieţii Umane pe mare (ARSVOM) a dezvăluit ulterior că Centrul de Coordonare Maritimă (MRCC) a fost în contact cu aceasta în ceea ce priveşte o ambarcaţiune răsturnată în zona de trecere Tuzla.
ARSVOM SAR ARTEMIS a fost chemat pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare, dar din acest motiv, barca răsturnat a fost singurul obiect găsit în perimetrul de căutare. Nava a fost remorcată de Sar Artemis – ARSVOM și adusă în port pentru a investiga deoarece a fost considerată o amenințare la adresa siguranței navigației. Aceasta este o anchetă constantă, iar cercetarea este efectuată de autoritățile competente. Potrivit agenției, misiunea a fost efectuată cu succes în conformitate cu procedurile de căutare și de salvare, sub coordonarea și îndrumarea Centrului de coordonare maritimă.
Potrivit sursei citate, ARSVOM este organismul tehnic de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor, care coordonează salvarea și salvarea vieții umane pe mare și previne operațiunile de poluare.
Articol preluat de pe: Actualitate Ziare.com