Ministrul culturii l-a demis pe directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 ianuarie) – Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Ministrul culturii l-a demis pe directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, căruia i-a reproşat modul în care a comunicat public şi instituţional în cazul furtului obiectelor de tezaur. Amintim că Muzeul de Istorie este cel care a trimis artefactele la expoziţia din Olanda. În replică, directorul instituţiei muzeale a transmis într-un comunicat că a refuzat să-şi dea demisia de onoare pentru că ministrul culturii nu i-a indicat nicio încălcare a legii sau a normelor aplicabile. Într-o conferinţă de presă, Natalia Intotero a cerut tuturor muzeelor să comunice ministerului, până mâine dimineaţă, dacă şi ce piese de patrimoniu sunt trimise la expoziţii din străinătate şi de ce sisteme de securitate dispun. Pentru a preveni furtul unor artefacte, ministrul culturii propune ca obiectele valoroase să nu mai fie scoase din ţară sau ca în locul pieselor originale să fie expuse replici.
Natalia Intotero: În momentul în care iubitorii de cultură aleg să vină să vizualizeze ceea ce avem noi frumos, se cazează, merg la restaurante, plătesc transportul spre România, cred că este și un beneficiu din punct de vedere economic, dar, în egală măsură, o posibilitate de a descoperi mai mult România. Pentru anumite expoziții se pot face replici, deci pot fi găsite soluții, dar punctul meu de vedere este acela că nu trebuie să mai existe nicio situație care să pericliteze bogăția noastră; și să încercăm cu toții să păstrăm patrimoniul cultural românesc și să-l promovăm cum putem mai bine.
Realizator: Experţii români se află în Olanda pentru a aduce în ţară, la finalul săptămânii, piesele de tezaur expuse la Muzeul Drents, mai puţin cele furate – Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice de la Sarmizegetusa Regia./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

Articol preluat de pe: Rador - Cultura

EkoNews