UMA CASA PORTUGUESA, concert de muzică fado

UMA CASA PORTUGUESA

AMTeatru prezintă in 9 aprilie la Teatrul Nottara un nou proiect unic. Uma Casa Portuguesa nu este doar un spectacol muzical! Este povestea celor aproape două secole de istorie, în care fado-ul (destin, soartă) a evoluat constant pentru a se adapta ritmului culturii portugheze. Un gen care a rămas fidel naturii sale primare, și anume un cântec al Lisabonei și al Portugaliei, un cântec despre mare și lume, un simbol al identității Portugaliei dar și o punte de legătură permanentă în dialogul multicultural.

Concertul din data de 9 aprilie susținut de Ricardo Caria și Monica Oprea, împreună cu trupa MoniAcustique, va prezenta o fărâmă din genul muzical portughez fado, care face parte din Patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Acordurile sublime de chitară portugheză – instrument muzical cu 12 corzi, în formă de pară, unic în lume – vor umple inimile tuturor celor care au înțeles că au nevoie de muzică, de poezie și de teatru pentru a-și alina sufletul.

Ricardo Caria

Născut la Lisabona la 16 decembrie 1978, a urmat cursurile Universității Tehnice din Lisabona, unde a absolvit ingineria mecanică. Timp de 10 ani – dintre care șase în România – a profesat ca inginer mecanic. România a fost țara unde a hotărât să se stabilească definitiv, pentru că s-a îndrăgostit de meleagurile, oamenii și tradiția acestui popor. 

În 2012 a participat la concursul “Vocea României”, fiind prima lui apariție la un post de televiziune național. A organizat la nivel național un total de 40 de spectacole, având o audiență combinată de peste 15.000 de oameni.

 

Anii 2015 și 2016, respectiv turneele „Alma no Fado“ și  „Sempre Amalia” au fost decisive în concretizarea noului drum muzical al artistului. De numele lui se leagă spectacole inedite, evenimente complexe, prin care cultura și muzica portugheză au fost promovate la un nivel la care nimeni nu a mai făcut-o vreodată în România.

Monica Opra

Muzica fado m-a impresionat de când eram mică, pe când părinții mei ascultau muzica  Amáliei Rodrigues de pe pickup-ul nostru vechi. De atunci m-am întrebat, oare ce muzică poate să fie aceasta, care mi se părea mie atunci ca și cum ar fi desprinsă dintr-o poveste… 

Am redescoperit-o acum vreo 10 ani, când călătorind în Portugalia mi-a plăcut enorm ceea ce am văzut și ceea ce am auzit. În Lisabona am locuit chiar în cartierul Alfama, unde am vizitat câteva taverne din acelea întunecate unde se cânta această muzică fado, care suna exact așa cum îmi aminteam. Am descoperit o tehnică vocală specială pe care am încercat să mi-o însușesc cum am știut eu mai bine.”

MoniAcustique 

Solista și fondatoarea trupei, Monica Opra, alături de Kertész János (pian), Kertész Huba (chitară), Gyergyai Szabolcs (bas ukulele) și Éltes Áron (clarinet, saxofon) abordează un repertoriu variat, plin de expresivitate, o călătorie muzicală în timp, cu cele mai frumoase și cunoscute melodii din muzica interbelică românească, maghiară, franceză ajungând până la zbuciumatul fado portughez. Ritmurile antrenante aduc o notă aparte în repertoriul formației, iar orchestrațiile speciale ale pieselor și improvizațiile instrumentiștilor profesioniști cuceresc cu siguranță publicul.

Spectacolul este realizat cu ajutorul Asociației Simfonia Florilor, iar biletele se pot procura pe bilete.ro.

Platforma www.AMTeatru.ro este un portal care își dorește să influențeze cât mai multe persoane în a merge din ce în ce mai des la teatru și oferă două puncte de vedere complementare, originale. Unul fraged, plin de prospețime și curaj, ca al oricărui adolescent aflat la început de drum, iar altul mai experimentat, de la un om care a văzut până acum câteva mii de spectacole. AMTeatru oferă un TOP cu peste 500 de spectacole actuale, cu note de la 1 la 10, plus recomandări lunare, atât pe site, cât și pe conturile Youtube, Facebook și Instagram

EkoNews