14 oameni din ANRE aprobă decontarea a zeci de miliarde de lei din bugetul de stat către furnizorii de energie

Doar 14 angajați ai ANRE se ocupă cu verificarea și aprobarea sumelor care trebuie decontate de la bugetul de stat furnizorilor de energie, în baza mecanismului de plafonare-compensare, spune președintele instituției, George Niculescu, în contextul în care furnizorii acuză întârzieri în decontarea acestor plăți. Din 2022 până acum s-au decontat 24,2 de miliarde de lei, iar în analiza celor de la ANRE mai sunt cereri ale furnizorilor de 5,1 miliarde de lei.

În anul 2022, în urma creșterilor de prețuri din piața de electricitate și gaze, Guvernul a introdus mecanismul de plafonare-compensare a facturilor plătite de toți consumatorii, urmând ca diferența față de prețul din piață să fie decontată ulterior de la bugetul de stat.

Plățile sunt făcute efectiv de Ministerul Energiei, pentru consumatorii non-casnici, și de Ministerul Muncii, pentru cei casnici, însă cererile de plată venite de la furnizori trebuie verificate și aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Furnizorii de energie s-au plâns de multe ori de întârzierile cu care ANRE aprobă aceste deconturi. Spre exemplu, potrivit companiilor, pe parcursul anului trecut nu a fost aprobată aproape nicio plată.

Pe de altă parte, reprezentanții instituției de reglementare au precizat că de foarte multe ori întârzierile au fost cauzate de faptul că furnizorii au introdus datele eronat în platforma care a fost special realizată pentru aceste deconturi.

„Am văzut declarații în spațiul public că ANRE nu verifică aceste cereri la fel de repede cum se așteaptă furnizorii. Însă noi trebuie să fim nu responsabili, ci extrem de responsabili și de meticuloși, pentru că vorbim de sume deloc mici”, a explicat președintele ANRE, George Niculescu.

Angajații ANRE verifică atât datele transmise de furnizori, cât și, prin sondaj, dacă acestea coincid cu cele din facturi

„Sunt 11 oameni care fac efectiv aceste verificări, plus unul care asigură suport tehnic și câte un coordonator pe zonele de electricitate și gaze. Ei trebuie să verifice toate documentele trimise de furnizori în acea platformă și, prin sondaj, să verifice zeci, sute de mii de facturi să vadă dacă informațiile coincid.

Este o activitate nouă pentru ANRE, nu aveam până acum acest rol, dar am înțeles că este o situație excepțională, iar colegii mei sunt cât se poate de serioși și determinați să respecte procedurile și regulile pe care le avem în vigoare”, a arătat Niculescu.

Ce greșeli fac furnizorii în cererile de decontare

Reprezentanții ANRE au arătat că cererile de decontare venite de la furnizori sunt pline de greșeli precum:

  • nerespectarea formatului în fișierele create
  • neîncărcarea unor fișiere fără de care procesul nu poate merge mai departe, precum declarațiile pe proprie răspundere pe care trebuie să le completeze consumatorii pentru a se încadra la cel mai mic plafon
  • încărcare incompletă sau incorectă a datelor din contracte sau a documentelor justificative
  • completarea eronată a datelor ca rezultat al interpretării proprii
  • neconcordanțe între datele încărcate și sumele cerute
  • răspunderea cu întârziere la erorile semnalate de ANRE
  • emiterea de facturi eronate, cu alte tarife de distribuție
  • includerea unor clienți care sunt deja sub prețul de plafon, unde nu mai ai ce să decontezi
  • încadrarea eronată a clienților pentru care se cere decontarea

„Observăm că sunt multe cazuri când ANRE le sesizează aceste erori, le cere un termen de răspuns, furnizorii nu răspund în termen, iar atunci ANRE emite o decizie de suspendare a procesului de decontare pentru un termen limitat, până la remedierea erorilor sesizate”.

  • „Nu vrem să arătăm cu degetul că unii dintre ei nu încarcă la timp sau corect, ci este bine să fie știută și perspectiva ANRE și a experților de aici, care analizează sute și mii de cereri.
  • Am verificat până acum solicitări de 24,2 de miliarde de lei avem alte cereri de 5,1 miliarde de lei în analiză. Sunt valori foarte mari și de aceea nivelul de responsabilitate și de atenție trebuie să fie mare”, a continuat președintele ANRE.

Niculescu a mai spus că ia în calcul suplimentarea numărului de experți din acest departament cu încă cinci, tot din cadrul autorității, având în vedere că în această perioadă nu se pot face noi angajări.

Șeful ANRE a arătat că nu au fost găsite cazuri în care furnizorii să fie suspectați că ar fi transmis în mod intenționat date greșite către ANRE, pentru a încasa bani ilegal.

Piața de electricitate se va liberaliza total la 1 iulie 2025, iar cea de gaze naturale, la 1 aprilie 2026.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews