A început înscrierea primăriilor în programul „Rabla pentru sobe”

Primăriile din zonele montane se pot înscrie în programul „Rabla pentru sobe” începând de luni până la data de 11 aprilie, ora 23:59. Programul sprijină cu până la 10.000 de lei locuitorii din aceste regiuni pentru a-și înlocui sobele vechi cu unele eficiente energetic, economisind astfel două treimi din costuri.

„Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul Rabla pentru Sobe, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei.

Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică.

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de AFM.

După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu și unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Localitățile care pot participa la acest program sunt cele din zonele montane, respectiv un număr de 948 de localități din 27 de județe. Vedeți aici lista lor.

Ce fel de echipamente pot fi achiziționate prin programul ”Rabla pentru sobe”

„Un randament mai bun al sobelor înseamnă că, în loc de trei căruțe de lemne, vom folosi o singură căruță, ceea ce este un lucru extraordinar pentru bugetul viitorilor beneficiari”, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet, săptămâna trecută.

Sunt eligibile următoarele:

  • aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv sobe, termosobe, șeminee, termoșeminee;
  • coșul de fum ceramic sau metalic cu perete dublu, însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță;
  • serviciile de instalare și montaj pentru aparatul de încălzire și coșul de fum.

Această finanțare de la stat trebuie să reprezinte cel mult 70% din total, iar restul este contribuția proprie a beneficiarului.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews