A salvat o fabrică de textile ca să cumpere apoi lumea: Geniul investițional al lui Warren Buffett

În Omaha, Nebraska, un băiat de 11 ani ține în mână prima sa acțiune. Este anul 1941 și micuțul Warren Buffett nu știe încă, dar tocmai a făcut primul pas pentru a schimba lumea investițiilor pentru totdeauna.

Nici măcar nu a terminat liceul, dar înțelege ceva ce majoritatea cadrelor universitare economice nu vor înțelege niciodată pe deplin: valoarea nu se găsește acolo unde toată lumea caută, ci acolo unde nimeni nu se așteaptă să fie.

Warren Buffett. Credit line: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

Vinde gumă de mestecat, Coca-Cola și ziare, economisește primii dolari și la 14 ani investește în terenuri agricole. Îl închiriază cu profit. Lumea din jurul său încă încearcă să se refacă după Marea Depresiune, dar Warren este deja mult înainte, făcând profit din aproape orice, scrie publicaia elenă Naftemporiki.

Restul e legendă. Este respins de la Harvard, acceptat la Columbia, studiază alături de tatăl său și, treptat, își creează propriul sistem, bazat pe răbdare, logică și o credință profundă în puterea performanței combinate. El nu vrea doar cifre. Își dorește oameni, management, branduri cu caracter, afaceri cu perspectivă.

Achiziția care a schimbat totul

În 1965, a preluat controlul unei companii textile în declin numită Berkshire Hathaway. Nimănui nu-i pasă — în afară de el. O duce la recuperare. Dar nu vede profituri din materiale textile, ci un vehicul pentru a cumpăra alte companii. În câteva decenii, Berkshire a achiziționat cel mai puternic portofoliu din lume: GEICO, Coca-Cola, American Express, Apple, See’s Candies, BNSF Railway, Dairy Queen. Prețul acțiunilor sale crește de la 8 dolari la 740.000 de dolari. Buffett devine cel mai de succes investitor din toate timpurile.

Și totuși, el rămâne în Omaha. În aceeași casă pe care a cumpărat-o în 1958. Mănâncă cheeseburgeri, bea Coca-Cola, conduce singur și râde la aceleași glume de decenii întregi.

profimedia 0055904856
Casa in care Buffett locuiește de 55 de ani și pe care a cumparat-o cu $31,500. Credit line: Paul Harris / Pacific coast news / Profimedia

Pe 4 mai 2025, la „pelerinajul” anual al acționarilor Berkshire, cunoscut și sub numele de „Woodstock-ul capitaliștilor”, Buffett, în vârstă de 94 de ani, anunță ceea ce toată lumea știa că se va întâmpla într-o zi – dar nimeni nu era pregătit să audă: predă frâiele.

Greg Abel va prelua funcția de CEO la sfârșitul anului. Chiar și Abel însuși este surprins de anunț. Buffett zâmbește și spune doar: „Acestea sunt știrile pentru azi. Mulțumesc că ați venit.”

Ignoră agitația și… așteaptă

Dincolo de cifre, Buffett este altceva: conștiința unei întregi ere a investițiilor. În cercurile de pe Wall Street, unii îl numesc „anti-tehnologie”, „demodat”, „romantic”. El, fidel propriului instinct, ignoră agitația, nu investește în ceva ce nu înțelege . În bula dot-com, el este exclus din joc. Când bula se sparge, el câștigă de două ori mai mult. Când alții aleargă panicați, el cumpără.

„Dacă nu ești pregătit să deții o acțiune timp de 10 ani, nu o cumpăra nici măcar 10 minute.”, spune el

Filosofia sa

Dar moștenirea sa nu se rezumă doar la piețele bursiere. Este în caritate. În 2006, a șocat lumea anunțând că va dona 99% din averea sa, în principal către Fundația Bill și Melinda Gates. Nu o face pentru glorie. El face asta pentru că, așa cum spune el, „Nu sunt entuziasmat de ideea de proprietate moștenită. «Copiii mei vor avea suficient cât să facă ce vor, dar nu suficient cât să nu facă nimic».”

profimedia 0713887302
Warren Buffett, la o audiere in Congres. Credit line: Tom Williams / AP / Profimedia

El însuși nu lasă în urmă un imperiu în sensul unei dinastii. Rămâne o filozofie. Un exemplu. Un mod de gândire: simplu, clar, pe termen lung. După cum a spus el odată: „Dacă investițiile nu sunt interesante, atunci faci ceva greșit.”

Acum, la capătul drumului, Warren Buffett pleacă fără să plece. Prezența sa fizică se retrage din lumina reflectoarelor, dar numele său va continua să fie menționat cu admirație ori de câte ori cineva încearcă să explice cum poți deveni o legendă fără fanfară, bogat fără a te lăuda și influent fără a-ți ridica vreodată vocea.

El a fost unul dintre ultimii capitaliști americani autentici. Buffett nu a creat doar bogăție – a creat încredere. Într-o eră a vitezei, el a propovăduit valoarea așteptării. Într-o epocă a iluziilor, el a propovăduit valoarea clarității. Și într-o perioadă de zgomot, a ales să vorbească în șoaptă.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews