BNR a afișat joi un curs de 5.12 lei pentru un euro, cu 3 bani mai mult față de miercuri. În centrul Capitalei, casele de schimb cotau un euro la 5,22-5,29, în vreme ce altele recunoșteau că nu au euro, deși aveau afișată cotația pe geam.
Noul nivel testat de BNR (marți, Banca Centrală a publicat în premieră un curs de 5.03 lei pentru un euro) a produs reacții emoționale puternice în rândul investitorilor și populației.
Euro se tranzacționa joi la ora 11 la peste 5,12 lei, în timp ce Banca Centrală anunță noile valori pentru ratele ROBOR, folosite la calculul dobânzilor variabile la credite, la 3 și 6 luni. Acestea sunt de peste 7,3% (în creștere de la 6,5% cât fuseseră în ziua precedentă).
La bănci euro se vindea joi cu 5.14-5.20 lei, nivel în creștere față de palierul pe care se mișca ieri cursul. La casele de schimb ajungea și la 5.3 euro, dar unele nu mai au euro, iar anumite bănci au ales să vândă doar clienților.
„Marți după amiază au venit în valuri ordinele de cumpărare de valută din partea clienților”, spune pentru HotNews.ro dealerul valutar al unei bănci comerciale de top.
Joi, puțin înainte de ora 13, tranzacțiile în timp real pe perechea eur/ron se făceau la un curs de 5.12.
Banca Centrală va apăra probabil acest nou palier, iar dacă va vedea că piața este relaxată cu acest nivel e posibil să mai vedem deprecieri ușoare și în trepte, spune un alt dealer valutar. Intervențiile BNR în piața valutară se fac prin intermediul unor bănci comerciale, iar cei din dealing room le văd imediat pentru că cursul are mișcări bruște într-o parte sau alta.
Chiar și guvernatorul semnalase în februarie că va lăsa „ușor-ușor” leul să se deprecieze, admițând că în acel moment era supra-evaluat cu 5%.
Dacă eliminăm acea supraevaluare de care vorbea Mugur Isărescu, ar trebui să vedem un euro la 5,2 lei, ceea ce nu e foarte departe de actualele sale cotații.
Atingerea unui nou prag istoric al cursului euro are implicații directe și asupra chiriilor.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie