EkoNews
Adiss, companie de inginerie din ţara noastră specializată în domeniul tratării şi epurării apei, a solicitat Tribunalului Maramureş intrarea în procedură de concordat preventiv, ca parte a unui plan amplu de reorganizare şi adaptare strategică la noile condiţii economice şi operaţionale din sectorul infrastructurii de apă, conform unui raport al emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Decizia vine în contextul unei perioade marcate de întârzieri majore în decontarea fondurilor publice, de suspendarea şi amânarea licitaţiilor din programele naţionale de finanţare şi de blocaje generate de factori administrativi şi de piaţă care au afectat întregul sector al infrastructurii de apă şi canalizare din România, se mai menţioneză în raportul de la BVB semnat de preşedintele Eniko Dancoş.
Acesta mai susţine că societatea a fost expusă, într-un moment critic, unei forme agresive de concurenţă neloială. ”Adiss a luat măsuri ferme şi va merge până la capăt pentru a proteja integritatea companiei şi a angajamentelor faţă de clienţi”, se punctează în raport.
Potrivit documentului, solicitarea intrării în concordat preventiv este o decizie responsabilă – menită să protejeze proiectele în derulare, parteneriatele contractuale şi locurile de muncă, în timp ce compania implementează măsuri de eficientizare şi modernizare.
”Adiss este o companie cu un portofoliu solid, know-how tehnic consistent şi parteneriate active cu autorităţi şi clienţi din întreaga ţară. Prin concordat, alegem o cale reglementată, transparentă şi orientată spre soluţii, care ne permite să continuăm activitatea şi să accelerăm transformarea organizaţională începută deja”, a transmis conducerea companiei.
Procedura de concordat preventiv permite firmelor să se redreseze în mod controlat, protejate legal, cu sprijinul creditorilor şi sub supravegherea administratorului concordatar, fără ca activitatea curentă să fie întreruptă.
Vineri, acţiunile Adiss au suferit o depreciere de 29,6%, până la 0,304 lei, după ce titlurile companiei fuseseră suspendate temporar de la tranzacţionare.
Pentru primul trimestru al anului, emitentul a raportat o cifră de afaceri netă de 1,5 milioane lei, cu 69% sub cea din acelaşi interval al anului trecut şi o pierdere de aproape 1,4 milioane lei, mai mare decât cea de 0,8 milioane lei din intervalul ianuarie-martie 2024.
Potrivit raportului societăţii, perioada a fost marcată de provocări semnificative, generate în principal de întârzieri în aprobarea şi alocarea finanţărilor guvernamentale şi europene către autorităţile contractante, situaţie ce a condus, inevitabil, la o stagnare temporară a implementării proiectelor deja contractate şi, implicit, la o scădere a activităţii comerciale şi financiare.
Valoarea activelor totale se ridica la 66,2 milioane lei, cu 9,4% sub cele din primele trei luni ale anului trecut, cele imobilizate fiind de nouă milioane lei, în vreme ce activele circulante erau de 56,8 milioane lei. Pe de altă parte, datoriile totale erau de 42,2 milioane lei, în scădere cu 9,8% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut, datoriile pe termen scurt fiind de 37,7 milioane lei, în vreme ce datoriile pe termen lung se ridicau la 4,5 milioane lei, în scădere cu 36% faţă de cele in intervalul ianuarie-martie 2024.
Prin urmare, gradul general de îndatorare al Adiss se ridica la 64%, echivalentul unui nivel relativ ridicat de îndatorare pentru companie.
Potrivit ultimului raport financiar al emitentului, în primele trei luni ale anului, Adiss s-a axat pe optimizarea structurii de finanţare şi reducerea expunerii bancare. ”Drept urmare, la finalul trimestrului, am înregistrat o reducere semnificativă a datoriilor bancare, consolidând astfel stabilitatea financiară a companiei şi creând premisele pentru o revenire puternică în trimestrele următoare”, se arată în raport.
Compania a debutat în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în data de 8 septembrie 2021, la o evaluare anticipată de 25,5 milioane de lei. Vineri, capitalizarea bursieră a emitentului se ridica la 5,2 milioane lei. Acţionarul majoritar al Adiss este Cristian Raţ, ce deţine 76% din compania de inginerie specializată în domeniul tratării şi epurării apei.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital