Agroserv Mariuta raportează vânzări de 80 milioane lei în 2023

Agroserv

EkoNews

Agroserv Mariuta (Agroserv Mariuta BVB: MILK), companie agricolă românească și titular al brandului de lactate cu Caimac, raportează vânzări de 80 milioane lei în 2023, o creștere de 10% față de 2022 și un rezultat operațional de 4,3 milioane lei, o creștere de 27% față de anul precedent, este prezentată într-o comunicare a companiei, trimisă ziarului. În contextul provocărilor din sectoarele agricol și alimentar, compania a înregistrat o pierdere netă de 2,3 milioane lei față de pierderea netă de 1,9 milioane lei în 2022, potrivit sursei.

Potrivit comunicatului, “Anul 2023 a fost o perioadă de contraste pentru compania noastră, care a înregistrat creșteri ale vânzărilor, dar, pe fondul numeroaselor provocări, rentabilitatea a fost afectată, completând anul departe de obiectivele pe care le-am stabilit. Instalația de prelucrare a venit în 2023 pentru a genera 69% din cifra de afaceri totală, din cauza unei creșteri de 29% față de 2022, din cauza amestecului de produse vândute. Acest avans a fost influențat negativ de anumite modificări legislative care afectează industria alimentară, la care a fost adăugată inflația, în special în prima parte a anului. Pentru al doilea an consecutiv, seceta a avut un impact major asupra agriculturii, cea mai afectată fiind culturile de porumb pentru cereale, care au avut o calamitate de 90%. Astfel, la nivelul activității instalației, rezultatele 2023 au reprezentat 46% din valoarea preconizată la începutul anului. În ceea ce priveşte creşterea animalelor, producţia totală de lapte a crescut, numărul animalelor este stabil, iar procedurile şi practicile pe care le aplicăm ne aduc rezultate pozitive în ceea ce priveşte numărul de litri de lapte produs şi calitatea acestuia. Cu toate acestea, rentabilitatea acestei linii comerciale a fost afectată în mod semnificativ de evoluția negativă a activității plantelor, prin care se furnizează furaje utilizate la fermă,” a declarat Cornel Dănila, Director General, Lactăria cu Caimac.

În 2023, veniturile obţinute din vânzarea produselor lactate semifabricate şi a bunurilor au ajuns la 55 milioane lei, cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri, în creştere cu 29% faţă de 2022, trimite sursa. Societatea a procesat peste 8 milioane de litri de lapte în fabrică, o creștere de 1% față de anul precedent. În 2023, veniturile obţinute din activitatea plantelor s-au ridicat la 7,4 milioane lei, în scădere cu 48%, în contextul unei producţii mai mici la hectar cauzate de secetă. În urma cultivării unei zone de puțin peste 2, 500 ha, societatea a înregistrat o producție totală de 18 830 tone, din care cultura de porumb însilozat reprezenta 53%, grâu – 23%, lucernă – 11%, rapiță – 10% și porumb – 3%, potrivit sursei menționate.

În ceea ce privește ferma de animale, veniturile generate de această diviziune în 2023 s-au ridicat la 17,6 milioane lei, o creștere de 20% față de anul precedent, în principal datorită vânzării laptelui crud de 13,3 milioane lei, urmată de vânzarea animalelor de aproximativ 3 milioane lei. Producția totală de lapte a fost, de asemenea, de aproximativ 14 milioane de litri, crescând din 2022, fabrica utilizând 57% din această cantitate, similară anului precedent, de asemenea, prezentată în comunicare.

Conform datelor companiei, “Pentru 2024, intenţionăm să dezvoltăm portofoliul de produse al laptelui Caimac prin lansarea unei game complet noi, făcând ajustări la nivel de portofoliu în funcţie de volum şi eficienţă în producţie, dar şi accesând o nouă reţea cu amănuntul. Intenționăm, de asemenea, să sporim competențele echipei prin atragerea talentelor și dezvoltarea profesională a colegilor noștri. La nivelul activității plantelor, există condiții prealabile pozitive pentru culturile de grâu și de rapiță în ceea ce privește cantitățile care pot fi produse în 2024, deși suntem pesimisti în ceea ce privește prețul acestora. În plus, producția de lapte de la începutul anului a atins peste 44 de tone pe zi, cu o perspectivă mai stabilă a prețurilor laptelui crud comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În acest an, prioritatea noastră este să readucem compania la profitabilitate, astfel încât proiectele de investiții, cum ar fi instalația de bio-gaz și cea a ambalajelor de spălare pentru reutilizare, rămânând în același timp importante, vor fi demarate în cazul parteneriatelor strategice, în contextul lipsei de granturi,” a adăugat Cornel Dănila.

Pentru 2024, conform bugetului de venituri și cheltuieli propus de companie, Agroserv Mariuta vizează o cifră de afaceri de 89,5 milioane lei, cu o marjă brută de 26, 1 milion lei, 1000000 lei de 19, 3 milioane lei și un profit net de 703 mii lei, informează compania.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews