Potrivit Guvernatorului RFI al Băncii Naţionale a Moldovei (NBM), Anca Dragu, Republica Moldova poate fi, de asemenea, o piaţă de interes pentru companiile străine care se află deja în România şi doresc să-şi dezvolte operaţiunile acolo.
Ea susţine că examinarea previzibilităţii politicii fiscale şi bugetare în Republica Moldova este “foarte importantă la nivel de ţară, deoarece acest lucru le-ar oferi investitorilor încredere. Da, avem nevoie de investitori. Avem discuţii cu firme străine care sunt deja prezente în România, în special. Deoarece aceste întreprinderi înțeleg deja domeniul și înțeleg foarte bine regulile, ele sunt interesate și de trecerea Prutului și de investițiile în Republica Moldova. Adică, e mai puţin probabil ca o companie care se află acum în Londra, să se gândească să vină direct la Chişinău, dar pentru o companie care operează deja în România… în special în acest context în care începem negocierile pentru aderarea la UE.”
Potrivit Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, “important este pentru Republica Moldova, dacă ne uităm la ceea ce poate învăţa România, pentru a menţine stabilitatea fiscală – bugetară, previzibilitatea politicilor fiscale, pentru a fi generos cu investitorii în general, indiferent de natura capitalului şi a capitalului local, fără îndoială, trebuie stimulat. Şi o politică fiscală foarte importantă, în sensul bugetului naţional, avem nevoie de previzibilitate în orice ţară din lume, pentru că altfel alunecările bugetare înseamnă inflaţie, înseamnă riscuri pentru mediul investiţional în general.”
Potrivit Guvernatorului BNM, “inflația în Republica Moldova a scăzut de la un vârf de peste 34% în octombrie 2022 la puțin peste 4% în februarie. Suntem încrezători că această tendinţă de reducere a inflaţiei, a inflaţiei, se păstrează.”
Potrivit acestuia, “măsurile de pe piaţa energiei au avut cea mai mare influenţă, deoarece Moldova era complet dependentă de gazul rusesc. Această componentă a avut un impact enorm asupra prețurilor din cauza crizei pieței energiei în contextul războiului. De îndată ce această criză a început, UE și, în special, România, ca parte a Uniunii, au contribuit la procesul de interconectare a Republicii Moldova cu sistemul de electricitate și gaze naturale, astfel încât această dependență a ajuns la zero. Deci, pe de o parte, faptul că naţiunea a încetat să se mai bazeze pe gazul rusesc, combinat cu iniţiativele guvernamentale care au redus facturile la gaze şi electricitate, în special pentru cei mai puţin privilegiaţi. Apoi contextul internaţional, desigur, a contribuit şi la scăderea cererii interne.”
Guvernatorul BNM spune că ținta inflației de 5% în 2024 este fezabilă: “Da, absolut. Avem obiectivul de 5% cu un coridor plus minus 1.5 puncte procentuale, deci suntem pe acest coridor. Acest obiectiv și coridor sunt conectate la potențialul de creștere economică al națiunii (…). Anticipăm că vom rămâne sub 5% în 2024, cam asta e prognoza noastră de bază. Sigur, întotdeauna, prognosticul poate suferi schimbări, în funcție de factorii exogeni, care sunt dincolo de controlul Băncii Naționale.”
Articol preluat de pe: Hotnews Economie