Antreprenorii din construcții cer Guvernului Bolojan menținerea investițiilor publice: Crește riscul de faliment

Constructorii care activează în domeniul lucrărilor publice „sunt profund afectați de întreruperea sau amânarea proiectelor finanțate de stat”, susține Asociația română a antreprenorilor din construcții (ARACO), printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Investițiile publice sunt cele legate de drumuri, poduri, spitale, școli, rețele de apă-canal, reabilitarea sistemelor de irigații reabilitarea barajelor și digurilor de protecție la inundații etc.

„Această situație generează, în opinia asociației: blocarea contractelor în derulare; creșterea riscului de faliment în rândul IMM-urilor din domeniul construcțiilor; pierderea locurilor de muncă într-un sector care asigură venituri pentru peste 400.000 de angajați; afectarea în lanț a industriilor conexe (producători de materiale, transportatori, proiectanți etc.)”, se precizează în comunicatul asociației.

‘Modificarea bruscă a politicii de investiții publice transmite un semnal negativ întregii economii și afectează încrederea investitorilor privați. Constructorii au realizat angajamente financiare în baza contractelor încheiate cu autoritățile publice, iar eventualele tăieri bugetare generează incertitudine și pierderi financiare majore’, susține ARACO.

S-au scumpit materialele de construcții

Antreprenorii susțin că activitatea în construcții a înregistrat în 2024 o scădere reală de circa 2,7%, din cauza inflației, dobânzilor și costurilor în creștere. Tot în 2024, sectorul a scăzut cu 4% față de 2023, reflectând primele semnale de temperare după un an record.

De asemenea, în primul trimestru din 2025, volumul lucrărilor a crescut cu 13,8% anual, alimentat de lucrări de reparații capitale (+65%). Construcțiile inginerești, care domină piața (circa 45%), au avut un avans de aproximativ 19% în T1, dar sectorul rezidențial a scăzut cu 11,5%.

Prețurile materialelor de construcții au revenit la nivelul record din 2022, după o relativă scădere în 2023. Rata de creștere a costurilor de construcție s-a situat între 11,6% și 12,1% anual în perioada 2023-2024.

Potrivit asociației, efectele directe asupra beneficiarilor finali, cetățenii, sunt întârzierea proiectelor de interes public și creșterea costurilor pe termen lung. Astfel, România riscă să piardă și fonduri europene prin neîncheierea la timp a proiectelor finanțate din PNRR sau Politica de Coeziune, mai arată ARACO.

‘Reducerea investițiilor publice nu este doar o măsură contabilă, ci o decizie cu implicații sociale și economice negative profunde. Lipsa de investiții în infrastructura națională reprezintă o eroare strategică majoră și o frână în calea dezvoltării durabile a României’, se arată în apelul ARACO.

În aceste condiții, ARACO solicită Guvernului menținerea investițiilor publice finanțate din buget în 2025, pentru evitarea prăbușirii contractelor în curs și a pierderilor economice în lanț.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews