Anunțul lui Trump privind taxe vamale de 30% contra UE a creat „o nouă dinamică”. Ce fac la acest moment europenii

Miniștrii Uniunii Europene au convenit luni să acorde prioritate negocierilor cu Statele Unite pentru a evita amenințarea aplicării unor tarife de 30% care, potrivit șefului comerțului UE, ar distruge comerțul transatlantic, transmite Reuters.

Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat sâmbătă că va impune taxe vamale de 30 % asupra majorității importurilor din UE începând cu 1 august, deși diplomații spun că mai este timp pentru a ajunge la un acord care să împiedice acest lucru.

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a spus că a simțit că discuțiile cu omologii americani se îndreptau către „un rezultat bun pentru ambele părți”, dar noua amenințare a președintelui american a creat „o nouă dinamică”.

O taxă vamală de 30% ar face aproape imposibilă continuarea comerțului ca până acum, cu consecințe enorme pentru lanțurile de aprovizionare și cu impact negativ pe ambele maluri ale Atlanticului.

„Prin urmare, cred că trebuie să facem, și eu voi face cu siguranță, tot ce pot pentru a preveni acest scenariu extrem de negativ”, a declarat el presei înaintea unei reuniuni a miniștrilor UE pentru a discuta despre comerț.

UE își pregătește totuși răspunsul la taxele SUA

În ciuda scrisorii lui Trump, Sefcovic a declarat că a înțeles că negociatorii americani sunt dispuși să continue negocierile, deși a avertizat că UE va trebui să se pregătească pentru toate rezultatele, inclusiv pentru posibile contramăsuri.

Comisia a propus suspendarea primului pachet de taxe vamale potențiale ale UE asupra mărfurilor americane în valoare de 21 de miliarde de euro. Suspendarea inițială urma să expire luni la miezul nopții.

De asemenea, este probabil ca luni să se solicite undă verde pentru un al doilea pachet care ar afecta mărfuri americane în valoare de 72 de miliarde de euro.

Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a fost de acord că este prea devreme pentru a impune contramăsuri și că speră ca UE să rămână unită pe acest front.

„Dar ar trebui să ne pregătim să folosim toate instrumentele. Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești pentru război. Și cred că asta este situația în care ne aflăm”, a adăugat el.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews