EkoNews
Banca Transilvania (BT, simbol bursier: TLV), companie listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din anul 1997 şi lider al pieţei bancare din România, anunţă, într-un comunicat remis redacţiei, că listează astăzi la BVB o emisiune de obligaţiuni sustenabile, în valoare de 1,5 miliarde de lei. Potrivit sursei citate: „Obligaţiunile vor avea simbolul bursier TLV32. Este prima emisiune în lei a băncii, listată la Bursă, care marchează, datorită valorii şi tipului emisiunii de obligaţiuni, un record pe piaţa bancară românească”.
Aceeaşi sursă precizează:
„Emisiunea de obligaţiuni listată astăzi constă în 2.500 de obligaţiuni corporative, sustenabile, eligibile (în linie cu cerinţele MREL), nepreferenţiale, cu valoarea nominală de 600.000 de lei, având scadenţa în anul 2032 şi o dobândă anuală de 8,875%.
Anterior, Banca Transilvania a listat la BVB alte două emisiuni de obligaţiuni în euro. Prima dintre ele în anul 2018, în valoare de 285 milioane de euro, sub simbolul bursier TLV28E, cu scadenţa în anul 2028. A doua emisiune a fost listată în anul 2023, în valoare de 200 milioane de euro, sub simbolul bursier TLV33E, cu scadenţa în anul 2033”.
Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania, a declarat: „Prin această emisiune de obligaţiuni diversificăm opţiunile de investiţii pentru investitorii locali prin intermediul bursei. Cine alege să investească susţine atât creşterea BT, cât şi iniţiative sustenabile, cu impact imediat în comunitate şi economie. Ne bucurăm să contribuim constant la dezvoltarea pieţei de capital, pentru a fi un exemplu pentru companiile care aleg BVB pentru a-şi finanţa activitatea şi pentru a prospera.”
„Suntem recunoscători Băncii Transilvania pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de capital din România. Această emisiune a fost întâmpinată cu un entuziasm remarcabil din partea investitorilor locali şi internaţionali, confirmând că piaţa românească de capital câştigă vizibilitate şi credibilitate pe scena financiară internaţională. Emisiunea a obţinut un rating Investment Grade de la agenţia Fitch, care plasează aceste obligaţiuni în categoria investiţiilor sigure, la acelaşi nivel cu ratingul suveran al României. De-a lungul celor aproape trei decenii de prezenţă pe bursă, Banca Transilvania a folosit cu succes mecanismele puse la dispoziţie de piaţa de capital şi a înregistrat performanţe notabile, capitalizarea companiei atingând recent o valoare record de peste 30 de miliarde de lei. Parteneriatul special dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Banca Transilvania demonstrează că, prin colaborare susţinută, prin viziune strategică şi prin respectarea standardelor internaţionale, companiile româneşti pot accesa cu succes pieţele de capital pentru dezvoltare sustenabilă”, a declarat Remus Vulpescu, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.
Sursa citată mai menţionează:
„Suma atrasă în urma emisiunii de obligaţiuni va fi folosită de către Banca Transilvania pentru finanţarea proiectelor durabile, conform criteriilor de eligibilitate din Cadrul BT de finanţare sustenabilă. Emisiunea de obligaţiuni a fost realizată prin intermediul BT Capital Partners, companie a Grupului Financiar Banca Transilvania.
BT este unul dintre exemplele de companii de succes listate la BVB, demonstrând o capacitate de generare a randamentului peste indicele principal al pieţei de capital din România. Este prima bancă românească listată la Bursă, pe Piaţa Reglementată, în octombrie 1997, la doi ani după redeschiderea Bursei din anul 1995 şi de atunci a crescut considerabil.
În cei 28 de ani de prezenţă la bursa locală, capitalizarea bursieră a băncii a crescut de aproape 1.000 de ori, ajungând astăzi la o valoare de peste 30 de miliarde de lei, maxim istoric. Totodată, Banca Transilvania a distribuit de la listare până în prezent dividende brute în valoare de 8,3 miliarde lei. În această perioadă, principalul indice al BVB, indicele BET, în cadrul căruia Banca Transilvania are cea mai mare pondere (20%), s-a apreciat de 19,4 ori.
BT a fost, mulţi ani la rând, cea mai tranzacţionată acţiune de la BVB. Pe parcursul anului 2024, investitorii au tranzacţionat acţiuni ale companiei în valoare de 2.957.265.484 lei şi şi-a adjudecat astfel titlul de „Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa reglementată a BVB în 2024”.
Banca Transilvania face parte din indicele BET încă din anul 2000 şi este inclusă, în acelaşi timp, şi în alţi indici relevanţi pentru piaţa de capital din România: BET-XT, BET-BK, ROTX, BET-EF şi BETPlus, respectiv în indicii de randament total ai BVB.
De asemenea, BT s-a numărat printre primii emitenţi care au îndeplinit criteriile pentru a fi inclusă în indicii FTSE Global All Cap în anul 2020, odată cu promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell. La acea vreme, contribuţia Băncii Transilvania a fost decisivă în promovarea întregii pieţe de capital către o nouă categorie de investitori de proporţii.
Acţiunile băncii sunt, de asemenea, incluse în indicii furnizorului global de indici MSCI şi ne aşteptăm să aibă un rol determinant pentru obţinerea promovării la categoria pieţelor emergente şi din partea MSCI, promovare care va amplifica imaginea României pe harta financiară internaţională şi va deschide calea spre capitaluri de peste o mie de miliarde de dolari la nivel global”.
Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital