„Barometrul fricii” a crescut puternic pe Wall Street. Sesiune de tranzacționare „nebunească” pe bursa americană, care scade din nou după un anunț al Casei Albe

Indicele Vix, cunoscut popular drept „barometrul fricii” de pe Wall Street, a depășit pragul de 60 de puncte luni dimineață, dar acțiunile americane au înregistrat o revenire spectaculoasă luni după o deschidere dezastruoasă, iar apoi au intrat din nou în teritoriu negativ într-o sesiune de tranzacționare turbulentă ce urmează unor scăderi puternice înregistrate de piețele financiare din Asia și Europa, relatează Financial Times și CNBC.

Nouă răsturnare de situație: aprecierea indicilor de referință ai bursei americane a fost de scurtă durată, televiziunea financiară CNBC transmițând că aceasta pare să fi fost alimentată de zvonurile apărute printre brokeri și pe rețelele de socializare, potrivit cărora Trump ar urma să anunțe o suspendare pentru 90 de zile a taxelor vamale anunțate miercurea trecută.

Casa Albă a declarat însă pentru CNBC, care descrie o sesiune de tranzacționare „nebunească” pe Bursa de la New York, că orice discuție despre o pauză în implementarea taxelor vamale este o „știre falsă”. Principalii indici bursieri au revenit apoi pe scădere pe măsură ce sesiunea a continuat.

Indicele S&P 500 a pierdut 1,5%, ceea ce duce scăderea sa față de maximul istoric înregistrat în februarie la 18%. La minimele sesiunii, S&P 500 a intrat în teritoriu de piață urs (bear market).

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a prăbușit cu 756 de puncte, sau 2%, după ce a suferit două scăderi consecutive de 1.500 de puncte pentru prima dată în istorie la finalul săptămânii trecute.

Indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 1%, susținut de unele achiziții de acțiuni Amazon.

Indicele S&P 500 a crescut cu 2,9% după ce pierduse până la 4,7% în momentele de minim de luni, intrând temporar în teritoriu de piață „bear” (de scădere accentuată).

Indicele Dow Jones Industrial Average a câștigat 705 puncte, 1,7%, după ce pierduse până la 1.700 de puncte mai devreme în aceeași sesiune.

Indicele Nasdaq Composite a crescut cu 2,6% după o scădere de până la 5% în momentele cele mai slabe de luni, după deschiderea bursei de la New York la ora 16:00, ora României.

Indicele Vix este un indicator al așteptărilor investitorilor privind volatilitatea pieței bursiere americane în următoarele 30 de zile. O creștere peste nivelul 30 este de obicei asociată cu o volatilitate extremă și a fost atinsă de doar de câteva ori în ultimii ani.

Indicele a trecut peste pragul de 60 puncte în august anul trecut, după ce dobânzile din Japonia au crescut, provocând o scădere bruscă a pieței financiare din țara insulară ce are relații comerciale apropiate cu SUA.

Banca de investiții UBS a afirmă că indicele Vix al volatilității pieței anticipează acum o recesiune. „Am intrat într-un nou regim de volatilitate”, a declarat Max Grinacoff, unul dintre directorii din SUA ai băncii.

„Considerăm că acest fenomen nu este de natură tehnică, ci fundamentală. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este cu atât mai îngrijorător.”

Acțiunile americane au fost lovite puternic pentru a treia zi consecutiv, luni după deschiderea sesiunii de tranzacționare a Bursei de la New York la 16:00, ora României, în condițiile în care Casa Albă a rămas sfidătoare, chiar și după ce introducerea de către președintele Donald Trump a taxelor vamale generale pentru majoritatea partenerilor comerciali-cheie ai SUA a provocat un colaps pe piețele financiare.

Pierderi după pierderi pe bursa americană

Indicele de referință S&P 500 al bursei americane a pierdut 3,5% imediat după deschiderea sesiunii luni. Dacă închide la acest nivel, pierderile sale față de vârful atins în februarie vor ajunge la 20%, ceea ce, în termenii Wall Street, înseamnă o piață „bear” (de scădere).

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1.200 de puncte, adică 3,2%. Indicele compozit Nasdaq a pierdut 3,7%, intrând și mai adânc în teritoriul de scădere, întrucât investitorii și-au vândut acțiunile tehnologice pentru a face rost de lichidități.

Această cădere urmează unui dezastru bursier în încheierea săptămânii trecute:

  • Dow Jones a înregistrat pierderi consecutive de peste 1.500 de puncte pentru prima dată în istorie, inclusiv o cădere de 2.231 de puncte vineri;
  • S&P 500 a scăzut cu 6% vineri, cel mai slab rezultat de la extinderea pandemiei de COVID-19 în martie 2020. Indicele a pierdut 10% în două zile;
  • Indicele compozit Nasdaq a intrat într-o piață bear vineri – cu o scădere de 22% față de vârful său – după pierderi de aproape 6% atât joi, cât și vineri.

Taxa vamală inițială de 10% impusă de Trump pentru toți partenerii comerciali ai SUA a intrat în vigoare sâmbătă. Investitorii sperau ca în weekend să apară vești că administrația Trump poartă negocieri reușite cu alte țări pentru a reduce nivelul taxelor sau, cel puțin, că ia în considerare amânarea setului de așa-numite taxe „reciproce” programate să intre în vigoare pe 9 aprilie. În schimb, președintele și principalii săi consilieri au minimalizat pierderile de pe bursă.

Trump, sfidător după deruta provocată pe burse de taxele sale vamale

Trump a declarat duminică noaptea, referindu-se la prăbușirea pieței: „Nu-mi doresc ca ceva să scadă, dar uneori trebuie să iei un medicament ca să repari ceva”.

După aceste comentarii ale sale piețele financiare din Asia și Europa au înregistrat pierderi puternice luni după deschiderea lor. Înaintea deschiderii Bursei de la New York Trump a transmis un nou mesaj luni, la ora locală 6:49 a Washingtonului:

„Prețurile la petrol au scăzut, dobânzile au scăzut (Fed care se mișcă încet ar trebui să taie dobânzile de referință!), prețurile la alimente au scăzut, NU EXISTĂ INFLAȚIE, iar SUA îndelung abuzate aduc Miliarde de Dolari săptămânal de la țările abuzatoare pe Tarife care sunt deja în vigoare”, a scris el pe rețeaua sa de socializare Truth Social într-un mesaj publicat la ora 13:49, ora României.

„Asta în pofida faptului că cel mai mare abuzator dintre toți, China, ale cărei piețe se prăbușesc, tocmai și-a crescut Taxele cu 34%, pe deasupra (Plus!) Tarifelor sale de cursă lungă ridicol de ridicate, fără să ia la cunoștință mesajul meu despre țările abuzatoare să nu riposteze”, a continuat el.

„Au câștigat destul, timp de decenii, profitând de Buna și Bătrâna SUA! ‘Liderii’ noștri din trecut sunt de vină pentru că au permis asta, și multe altele, să se întâmple Țării noastre. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!”, și-a încheiat Donald Trump mesajul.

Urmărește ultimele evoluții privind situația de pe piețele financiare LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews