Bateriile de stocare pentru energia fotovoltaică beneficiază de TVA redus de 9% indiferent de tipul sistemului fotovoltaic pentru care sunt montate, susține Camera Consultanților Fiscali. Aceasta după ce Ministerul Finanțelor a trimis în teritoriu o circulară prin care precizează că TVA de 9% se aplică doar bateriilor pentru sistemele off-grid, în timp ce pentru cele on-grid sau hibride se plătește cota standard de 19%.
Ministerul Finanțelor a trimis această circulară în contextul în care, așa cum a scris și HotNews.ro, fiecare direcție din teritoriu începuse să aplice TVA diferit pentru baterii de stocare.
„Deși suntem de acord că, vândute separat, în afara unui kit de instalare, bateriile de stocare nu pot fi comercializate utilizând cota redusă de TVA, nu putem fi de aceeași părere însă cu poziția Ministerului Finanțelor exprimată în circulara nr. 836664/21.02.2025 pentru situația în care bateriile și kitul de instalare sunt vândute împreună, bateriile având esențialmente un scop accesoriu pentru client, acestea permițându-i acestuia o utilizare mai bună a produsului principal”, susține Mariana Vizoli, fost director și secretar de stat în MF, actual vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali.
La rândul său, Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual președinte al Comitetului Fiscal al CCF consideră că nu se poate justifica, în raport cu realitatea economică, tratamentul diferit aplicat pentru sistemele off-grid, unde bateriile sunt considerate de circulara MF o componentă absolut necesară a sistemului, prin natura funcționării lui, iar în schimb, în cazul sistemelor fotovoltaice on-grid sau hibrid, potrivit poziției recente a Ministerului Finanțelor, ar rezulta că bateriile reprezintă doar o componentă secundară, opțională, fără o utilitate determinantă.
În realitate, însă, bateriile nu mai sunt un simplu element dispensabil al unui sistem fotovoltaic, ci devin componente esențiale pentru optimizarea utilizării energiei produse.
Integrarea acestora în sistemele on-grid și hibride contribuie la:
- Creșterea autoconsumului de energie și reducerea injectării în rețea, ceea ce optimizează
utilizarea energiei regenerabile și reduce presiunea asupra rețelei naționale. - Asigurarea continuității energiei în cazul întreruperilor de rețea, având un rol crucial în
menținerea stabilității furnizării energiei. - Reducerea impactului variațiilor de preț prin stocarea energiei în perioadele de supraproducție și utilizarea acesteia în orele de vârf, o măsură ce sprijină obiectivele de sustenabilitate energetică.
- Faptul că nu mai sunt un element dispensabil este reliefat și de opțiunea predilectă a consumatorilor de a achiziționa și baterii la achiziția sistemelor on-grid / hibrid (din cifrele comunicate de operatorii economici acest tip de achiziții situându-se la 80-90% din situații).
„Nu în ultimul rând, subliniem că inclusiv Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 (gestionat de
Administrația Fondului pentru Mediu, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România) finanțează și achiziționarea de baterii, cu condiția ca acestea să fie parte integrantă a unui sistem fotovoltaic complet conectat la rețea (on-grid sau hibrid)”, se mai arată în comunicat.
Camera Consultanților Fiscali a trimis o adresă la Ministerul Finanțelor în care propune o rectificare a circularei, astfel încât să se prevadă că tranzacția care presupune livrarea unui sistem fotovoltaic complet care include inclusiv baterii pentru stocarea energiei generate, chiar dacă sistemul instalat va fi de tip on-grid sau hibrid, va fi eligibilă pentru cota redusă în integralitatea ei.
Cum sunt taxate în alte țări europene bateriile de stocare a energiei fotovoltaice
În multe alte jurisdicții europene, bateriile sunt tratate ca parte integrantă a sistemelor fotovoltaice și beneficiază de aceleași facilități fiscale.
În Germania, începând cu 1 ianuarie 2023, se aplică o cotă de TVA de 0% pentru livrarea și instalarea sistemelor fotovoltaice cu o capacitate de până la 30 kW, destinate clădirilor rezidențiale, publice sau utilizate în scopuri de utilitate publică. Această cotă redusă se aplică atât componentelor esențiale ale sistemului fotovoltaic, cât și accesoriilor necesare, inclusiv bateriilor de stocare a energiei.
În Olanda, începând cu 1 ianuarie 2023, s-a introdus o cotă de TVA de 0% pentru livrarea și instalarea panourilor solare pe sau în apropierea locuințelor particulare și a clădirilor rezidențiale. Bateriile achiziționate și instalate simultan cu panourile solare pot beneficia de cota redusă, însă pentru bateriile achiziționate separat se aplică cota standard de TVA.
Austria a implementat o cotă redusă de TVA de 0% pentru livrarea și instalarea panourilor solare
începând cu 1 ianuarie 2024. În ce privește bateriile de stocare a energiei, acestea beneficiază de cota redusă de TVA atunci când sunt achiziționate împreună cu sistemul fotovoltaic. Pentru bateriile achiziționate separat se aplică cota standard de TVA.
În toate aceste jurisdicții nu se face nicio distincție între tipurile de sisteme (off-grid, on-grid sau hibride). Cu toate acestea, aplicarea cotei reduse de TVA pentru baterii este condiționată de integrarea acestora în livrarea și instalarea unui sistem fotovoltaic complet.
Astfel, bateriile achiziționate și instalate împreună cu sistemul fotovoltaic beneficiază de cota redusă de TVA, indiferent de tipul sistemului. Pentru bateriile achiziționate separat sau adăugate ulterior, se aplică cota standard de TVA.
Sursa foto: Dreamstime
Articol preluat de pe: Hotnews Economie