Bugetarii continuă protestele. 200 de oameni au protestat azi la Ministerul Investițiilor, cerându-i demisia ministrului

Aproximativ 200 de angajați ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au protestat spontan, vineri, împotriva tăierilor de sporuri din sectorul bugetar, măsură ce face parte din pachetul fiscal anunțat săptămâna aceasta de Guvernul Bolojan, relatează StartupCafe.ro

Vineri dimineață, aproape 200 de angajați ai MIPE au protestat spontan, reclamând că tăierea sporurilor, decizie a noului Executiv, ar duce la scăderea veniturilor sub nivelul din alte ministere, conform sursei citate. 2.000 de persoane sunt angajate în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Protest spontan la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, 4 iulie 2025 / Foto: StartupCafe.ro

Angajații l-au înconjurat la un moment dat și pe ministrul Dragoș Pîslaru, căruia i-au reproșat că nu este solidar cu ei și că ar trebui să demisioneze, dacă nu este de acord cu măsurile fiscale anunțate, conform Antena 3 CNN. Pîslaru le-a spus protestatarilor că i-a transmis lui Ilie Bolojan nemulțumirile lor, însă decizia îi aparține premierului.

Este al doilea protest spontan organizat de angajații ministerului de Proiecte Europene, după ce și luni, 30 iunie, bugetarii și-au exprimat nemulțumirile față de noile măsuri fiscale.

„Protest spontan la MIPE contra tăierilor: Ne trebuie bani europeni, dar angajații care asigură absorbția acestor fonduri trebuie să se «sacrifice» pentru strategia Bolojan de resuscitare a unui buget de stat pe care tot guvernanții l-au adus în starea actuală!”, scrie în mesajul publicat luni după-amiază de Federația Publisind, care însoțește imaginile video cu protestul angajaților de la MIPE.

Joi seară, în cadrul unui interviu acordat Antena 3 CNN, premierul Ilie Bolojan a revenit asupra măsurii fiscale de a tăia mai multe sporuri din sectorul bugetar, cum ar fi cel pentru condiții vătămătoare, explicând că „degeaba reduci astăzi o simplă cheltuială pentru ca, daca nu e structurala, va reveni anul viitor”.

„Degeaba reduci astăzi o simplă cheltuială pentru ca, daca nu e structurala, va reveni anul viitor. Unde putem reduce cheltuielile? În sectorul public. Noi avem un sector public prea mare raportat la numărul de cetățeni care lucrează în economia reală. Sunt prea puțini contribuabili față de numărul de angajați și de sumele totale care sunt în administrație. Atunci, reduci nivelul salariului sau reduci numărul de angajați, dar la angajați nu poți să anunti niște procente. Viețile oamenilor și carierele nu înseamnă procente, înseamnă analiză corectă și cinstită”, a explicat Ilie Bolojan măsurile fiscale anunțate. 

Despre tăierea sporurilor din sectorul public, premierul le numește o „inventivitate legislativă” și „o competiție de inventat sporturi”.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews