Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care românii primesc bani de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, va avea și în acest an criteriul primul venit-primul servit. Aceasta deși, anul trecut, ministrul Mediului declarase că această procedură trebuie modificată, întrucât nu le acordă oamenilor acces egal la program și îi favorizează pe cei obișnuiți cu calculatorul.
Anul trecut, interesul oamenilor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice a fost atât de mare, încât bugetele s-au epuizat în mai puțin de 2 minute la fiecare dintre sesiuni. Recordul a fost la regiunea București-Ilfov, unde înscrierea s-a terminat într-un minut și 5 secunde.
În plus, au existat suspiciuni că au fost folosite softuri care, cu ajutorul inteligenței artificiale, i-au înscris pe oameni în doar câteva secunde.
„Am participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, împreună cu reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu, pe tema programului Casa Verde Fotovoltaice 2025. Vestea proastă este că se vor păstra criteriile de anul trecut la înscriere, adică primul venit-primul servit. Deci va continua olimpiada de competențe digitale”, a declarat, pentru HotNews.ro, Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România.
Potrivit acestuia, Asociația Prosumatorilor a propus ca beneficiarii să fie aleși prin metoda loteriei sau valoarea finanțării de la stat să fie mai mică astfel încât să beneficieze mai mulți oameni de acest program, însă Ministerul Mediului nu a fost de acord.
Ministrul Mediului spusese anul trecut că este nevoie de modificarea criteriilor de selecție a beneficiarilor Casa Verde
Anul trecut, după încheierea ediției Casa Verde, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat asigurări că pentru 2025 vor fi schimbate criteriile de selecție.
- „Principiul acesta – „primul venit, primul servit” – şi-a atins limitele. Nu putem să transformăm programul Casa Verde într-o olimpiadă naţională de competenţe digitale, cine-i mai iute de mână, să fie şi cel care ia banii.
- Eu cred că românii trebuie să aibă acces egal la acest program şi cred că suntem datori să venim în faţa românilor cu nişte criterii de departajare corecte, transparente, pe care să le discutăm în prealabil cu Asociaţia Prosumatorilor, cu ANRE-ul şi cu toate instituţiile care au un cuvânt de spus în legătură cu acest subiect.
- Iar începând de la anul înscrierea în acest program să nu mai fie epuizată în minute sau în secunde, ci să fie în baza unor criterii, unor punctaje, unor factori de departajare şi de evaluare foarte transparenţi şi cunoscuţi de toată lumea”, a spus Fechet, în octombrie anul trecut, citat de News.ro.
Casa Verde Fotovoltaice va avea în acest an un buget-record de 2,2 miliarde de lei
„Vestea bună este că au fost de acord să demareze anul acesta un program de finanțare pentru achiziția bateriilor de stocare pentru prosumatorii care nu au încă astfel de echipamente”, a mai spus Pîrșan.
De sprijin pentru finanțarea bateriilor ar urma să beneficieze 50.000 de prosumatori.
În urmă cu o săptămână, Andreea Damian, director în cadrul AFM, a anunțat că anul acesta programul Casa Verde Fotovoltaice va avea un buget-record de 2,2 miliarde de lei.
Anul trecut, programul Casa Verde Fotovoltaice a avut un buget de 2 miliarde de lei, cel mai mare de până la acel moment. Peste 66.000 de beneficiari s-au înscris în ediția de anul trecut. Ei vor primi maximum 30.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
În plus, va demara în acest an în premieră un program separat doar pentru baterii de stocare, cu un buget de 400 de milioane de lei.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie