România a importat anul trecut din China telefoane de aproape 300 de milioane de euro anual, laptopuri tot de circa 290 de milioane de euro, circuite imprimate și transformatoare (ambele categorii depășind fiecare 200 de milioane de euro). Circa 8 miliarde de euro valorau mărfurile chinezești din magazinele noastre, potrivit datelor Statisticii, transmise HotNews.ro. Exporturile noastre către China au fost anul trecut de 1,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că deficitul comercial în relația cu China a fost de 6,5 miliarde de euro.
Anul trecut, exporturile și importurile României au cunoscut schimbări în privința principalilor parteneri comerciali. La exporturi, Franţa a devansat Ungaria, urcând de pe locul 4 pe locul 3, iar Turcia a devansat Spania, urcând de pe locul 9 pe locul 8.
În privința importurilor, Ungaria a devansat Bulgaria, urcând de pe locul 4 pe locul 3, China a devansat Bulgaria, urcând de pe locul 6 pe locul 5, iar bulgarii coborând de pe locul 3 pe locul 7 ca parteneri comerciali, potrivit datelor publicate marți de INS în Anuarul Statistic de comerț internațional.
La exporturi către China domină lemnul, cuprul și rulmenții pe care îi trimitem acolo.

Investițiile chineze în România s-au concentrat în primul rând pe proiecte de infrastructură și energie, multe dintre acestea fiind aliniate la Inițiativa Belt and Road (BRI), arată o notă a China Briefing. Printre proiectele notabile, chinezii enumeră segmentul căilor ferate de mare viteză, proiectele de energie regenerabilă, cum ar fi centralele solare și colaborările la centralele nucleare de la Cernavodă . În plus,mai prcizează nota citată, China a fost implicată în dezvoltarea centralelor electrice convenționale la Tarnița și Turceni-Rovinari. I
În iulie 2024 , au fost semnate protocoale pentru a facilita exportul de produse lactate românești și produse acvatice sălbatice în China, deschizând noi piețe pentru fermierii și producătorii români. Această diversificare reflectă eforturile României de a-și valorifica punctele forte agricole și de a răspunde cerințelor pieței chineze.
Investițiile Chinei în România
Investițiile chineze în România includ aproape 14.000 de firme înregistrate, cu investiții răspândite în diverse sectoare, inclusiv energie regenerabilă, telecomunicații, auto și producție. Companii chineze precum Ningbo Joyson Electronic Corp și NBHX au înființat fabrici în Brașov, creând mii de locuri de muncă în sectorul auto.
Companiile chineze au contribuit, de asemenea, în mod semnificativ la sectorul energiei regenerabile din România. De exemplu, compania chineză Chint Group , în colaborare cu Intec Energy Solutions , dezvoltă cea mai mare centrală solară din România, ca parte a unei inițiative mai ample de a stabili mai multe proiecte de energie solară în România.
În plus, China Railway Express (Wuhan) a folosit cu succes transportul intermodal feroviar-mare pentru a ajunge la Constanța. Această dezvoltare reflectă creșterea conectivității și facilitarea comerțului dintre China și România și, în cele din urmă, cu piețele europene.
Programul Casa Verde al Guvernului României, care subvenționează investițiile gospodăriilor în panouri solare, a încurajat și mai mult adoptarea soluțiilor de energie regenerabilă, cu multe componente provenite de la producători chinezi.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie