Mini-reactoarele (SMR) de 462 MW de la Doicești se află în faza a doua de inginerie și proiectare (FEED 2), iar decizia finală de investiție este așteptată la sfârșitul anului 2025. Chiar dacă nu a fost luată încă decizia finală a investiției, Ministerul Energiei vrea să solicite societății de stat Nuclearelectrica să achiziționeze, prin compania de proiect, terenul pe care ar urma să fie construite mini-reactoarele, de la firma Nova Power & Gas. Posibilitatea de a dezvolta reactoare modulare mici este analizată și de alte state europene precum Croația, Bulgaria, Cehia și Italia.
- Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului european PULSE de către Claudia Pîrvoiu (HotNews.ro), Marina Kelava (H-Alter, Croația), Vladislava Peeva (Mediapool.bg, Bulgaria), Matěj Moravanský (Deník Referendum, Cehia) și Davide Madeddu (Il Sole 24 Ore, Italia).
Reamintim că în România este un proiect inovator pe care dezvoltatorul american NuScale plănuiește să îl implementeze, împreună cu statul român, la Doicești.
În România, compania care se ocupă de proiect este RoPower, deținută în cote egale de compania de stat Nuclearelectrica SA și de firma privată Nova Power & Gas, fiind înființată în septembrie 2022. Nova Power & Gas are ca principal domeniu de activitate furnizarea de gaze și este controlată de frații Simion și Teofil Mureșan, împreună cu Marian Pantazescu. Nova Power & Gas este și proprietarul amplasamentului de la Doicești.
Compania RoPower, care este jumătate privată, jumătate de stat, nu are banii necesari pentru proiectarea mini-reactoarelor de la Doicești, dezvoltate de americanii de la NuScale, motiv pentru care trebuie să se împrumute. Sumele împrumutate vor fi garantate de către compania de stat Nuclearelectrica. Banii sunt pentru plata celor care vor realiza proiectarea mini-reactoarelor.
Ministerul Energiei cere acționarilor Nuclearelectrica să cumpere terenul pentru SMR-uri, înainte de a fi luată decizia de investiție
Ministerul Energiei a cerut acționarilor Nuclearelectrica, potrivit unui comunicat pe BVB pe 21 martie, să fie de acord ca RoPower să cumpere de la Nova Power terenul pe care ar urma să se construiască centrala SMR de la Doicești. Sumele necesare ar urma să fie împrumutate de Nuclearelectrica.
Posibilitatea achiziționării terenului va fi discutată și votată în ședința acționarilor din 9 aprilie.
CEO-ul și președintele dezvoltatorului american NuScale, John Hopkins, a spus că decizia finală de investiție este așteptată la sfârșitul anului 2025. În acest moment, mini-reactoarele (SMR) de 462 MW de la Doicești se află în doua fază de studii de inginerie și proiectare (FEED 2). Abia după ce vor fi finalizate aceste studii, vom ști dacă în România se vor construi sau nu mini-reactoarele.
Studiile sunt costisitoare, valoarea estimată a acestor servicii fiind de 156 de milioane de dolari. Suma exactă va fi stabilită în funcție de numărul de ore efectuate și de costurile suportate de prestatorul de servicii.
Aceste studii sunt realizate de compania americană Fluor Corporation, în calitate de principal contractor, și de NuScale, compania americană care dezvoltă mini-reactoarele, în calitate de subcontractor.
În 24 iulie 2024, compania americană Fluor Corporation și cea românească RoPower, unde Nuclearelectrica deține jumătate dintre acțiuni, au semnat un contract (Contractul FEED Faza 2) pentru a doua etapă a studiilor privind construirea mini-reactoarelor de la Doicești.
În Croația a fost creat un grup de lucru pentru energie nucleară
Croația este una dintre țările care analizează posibilitatea dezvoltării de reactoare modulare mici. Ministrul economiei Ante Šušnjar a declarat în ianuarie 2025 că dezvoltarea tehnologiei bazate pe reactoare modulare mici „ar trebui considerată cu siguranță una dintre soluțiile cu emisii scăzute de carbon pentru Croația”. „În curând vom lua măsuri concrete în acest sens”, a precizat ministrul croat.
În urmă cu o lună, în cadrul Ministerului Economiei din Croația a fost înființat Grupul de Lucru pentru Energie Nucleară, format din experți din zona academică, a instituțiilor de stat și private. Aceștia urmează să analizeze potențiale locații pentru dezvoltarea capacităților nucleare.
Reprezentanții grupului de lucru consideră că reactoarele modulare mici reprezintă una dintre soluțiile cheie ale viitorului în energia nucleară. Grupul de lucru va analiza aspectele financiare și economice ale tehnologiei SMR în comparație cu centralele nucleare mari clasice, pentru a lua cea mai bună decizie pentru Croația.
Reprezentanții organizației de mediu Greenpeace Croația nu încurajează acest tip de tehnologie, considerând că SMR-urile sunt foarte scumpe, se construiesc greu și prezintă riscuri de siguranță.
Bulgaria, discuții cu SUA și Coreea de Sud
Bulgaria se arată interesată de ani de zile pentru implementarea reactoarelor modulare mici. Acestea sunt văzute ca oportunitate pentru deciziile de investiții private ale marilor consumatori de energie electrică.
Cu toate acestea, o mare parte dintre acești mari consumatori au investit deja fonduri semnificative în construirea propriilor centrale bazate pe surse regenerabile.
Interesul Bulgariei pentru reactoarele modulare mici a fost discutat la nivel guvernamental, cu SUA și Coreea de Sud.
Cehia vrea să construiască reactoare modulare în fostele zone miniere
Planurile guvernului ceh privind sectorul energetic depind în mare măsură de construcția de reactoare modulare mici și de reactoare nucleare convenționale. Potrivit Planului Național pentru Energie și Climă, ponderea energiei nucleare în consumul de energie va crește.
Guvernul dorește să construiască aceste noi capacități pe fostele localități miniere și în zone industriale dezafectate. Guvernul s-a angajat, de asemenea, să sprijine dezvoltarea reactoarelor modulare pentru sistemele de încălzire din apropierea marilor orașe. Conform planului, până la o treime din căldura furnizată gospodăriilor cehe ar putea proveni din reactoare modulare.
Guvernul ceh și grupul ČEZ, unde statul ceh deține majoritatea acțiunilor, intenționează să instaleze primul reactor modular în apropierea centralei nucleare existente Temelín din Boemia de Sud.
La acest proiect, Guvernul și ČEZ vor să coopereze cu dezvoltatorul Rolls-Royce SMR.
Guvernul ceh intenționează să instaleze 3 gigawați în reactoare modulare.
Sunt și voci critice care spun că aceste reactoare sunt costisitoare și necesită o perioadă de timp imprevizibilă pentru construirea lor. În plus, nu există nicio garanție că tehnologiile nucleare vor aduce prețuri accesibile la energie electrică și căldură.
Cu toate acestea, în general, publicul ceh este favorabil energiei nucleare.
Italia vrea să dezvolte tehnologii inovatoare la scară mică
În ianuarie, a fost semnat, în Italia, un Memorandum de Înțelegere de către companiile EDF, Edison și ENEA. Acestea s-au angajat să colaboreze pentru dezvoltarea SMR-urilor, considerate esențiale pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a carbonului, stabilite la nivel european și, în același timp, pentru asigurarea siguranței sistemului energetic.
Scopul acordului este de a implementa tehnologii nucleare inovatoare la scară mică, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR). Acordul include și activități de formare și schimb de know-how între cercetători și doctoranzi.
Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862. HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.
Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie