Românii aveau 7,8 milioane de abonamente la servicii TV și aproape 6,8 milioane de conexiuni de internet fix la sfârșitul anului trecut, iar operatorul care avea peste 72% dintre acești abonați este Digi, arată cele mai recente date publicate vineri de Arbitrul telecom (ANCOM). Deși Orange continuă să aibă cei mai mulți abonați de telefonie mobilă și internet mobil, operatorul clasat pe locul secund a redus din diferență.
Pe parcursul anului 2024, numărul conexiunilor care permit viteze de descărcare de cel puțin 1 Gbps a crescut cu 16%, ajungând la aproape 2,4 milioane de conexiuni, respectiv 35% din totalul conexiunilor e internet fix, în principal pe fondul creșterii numărului conexiunilor cu fibră optică până în locuință/sediu (FTTH) la 5,4 milioane (+8%), a anunțat vineri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).
Una din trei conexiuni de internet fix permite viteze de peste 1 Gbps
• Cu o creștere de 3%, numărul de conexiuni în anul 2024 a ajuns la 6,8 milioane, 95% permițând viteze care depășesc 100 Mbps
• 35% dintre conexiuni permit viteze de cel puțin 1 Gbps
• Traficul mediu lunar a ajuns la 88 GB per locuitor (+10%), adică aproape 3 GB/zi
• La nivel național, rata de penetrare la 100 de gospodării era de 83% (89% în mediul urban și 75% în mediul rural). Ritmul de creștere a numărului de conexiuni din mediul rural (+5%) îl depășește pe cel din urban (+2%)
• După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori sunt: Digi (72%), Orange (16%) şi Vodafone (10%)
Față de jumătatea anului trecut, Digi a continuat să câștige clienți la serviciile de internet fix, în timp ce restul operatorilor au înregistrat scăderi.
Poziția de lider a Orange pe internet mobil și telefonie mobilă, amenințată tot mai mult de Digi

Schimbări în preferințele românilor se pot observa și pe segmentele de internet mobil și telefonie mobilă, unde Orange este lider de câțiva ani.
• Numărul de conexiuni active de internet mobil au crescut ușor până la 21,7 milioane de conexiuni, dintre care 18,6 milioane de conexiuni erau 4G şi/sau 5G
• Numărul conexiunilor 5G a crescut cu 53% în 2024, ajungând la 3,5 milioane (16% din total)
• Aproape 21 milioane de conexiuni au fost realizate prin telefonul mobil
• Traficul mediu lunar a fost de aproape 13 GB per locuitor (+18%), adică peste 400 MB zilnic
• După numărul de conexiuni active, primii 3 furnizori sunt: Orange (35,3%), Digi (30,2%) şi Vodafone (22,3%)
De observat că, față de jumătatea anului trecut, Digi a mai câștigat clienți și a trecut pragul de 30% cotă de piață la finalul anului, în timp ce cota de piață a liderului Orange a scăzut de la 36%.
Ascensiunea Digi, operator controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, se poate observa și pe segmentul de telefonie mobilă.

• la finalul anului trecut românii aveau 22,8 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă (-3%), dintre care 74% pe bază de abonament
• Creșterea numărului de cartele SIM pe bază de abonament (+1 milion) nu a compensat scăderea semnificativă a numărului de utilizatori pe bază de cartele preplătite active (-1,8 milioane)
• Traficul de voce a scăzut cu 3% până la 58 miliarde de minute, adică 4 ore și 15 minute/lună/locuitor
• În funcție de numărul de cartele SIM active, Orange avea o cotă de piață de 34,8%, Digi 28,2%, iar Vodafone 24,7%
Orange a câștigat clienți pe TV, dar distanța față de Digi e mare

• Numărul abonaților la servicii de retransmisie TV s-a menținut la 7,8 milioane de abonați.
• Continuă migrarea abonaților de la serviciile prin satelit/DTH (-138.000 abonați) către cele prin cablu (+188.000 abonați)
• În funcție de numărul de abonați la sfârșitul anului 2024, Digi avea o cotă de piață de 74,8%, Orange 13,3%, Vodafone 9,2%
Față de jumătatea anului trecut, Orange a mai câștigat abonați, iar cota de piață a Digi s-a mai redus puțin.
Venituri în scădere în sectorul telecom
Veniturile din sectorul telecom au scăzut cu 5% în anul 2024 până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde euro), în principal pe seama serviciilor de telefonie cu ridicata (en gros).
Internetul (fix și mobil) a generat 40% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 29%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 8%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 8%.
În funcție de veniturile obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicaţii electronice, primii 3 furnizori erau: Orange (36%), Digi (29%) și Vodafone (24%).
Sursa foto: Dreamstime.com
Articol preluat de pe: Hotnews Economie