De la Coca-Cola la Apple, Salomon Brothers, BYD sau USAir, iată ce a funcționat și ce nu pentru Warren Buffett, care va lăsa în urmă un palmares de neegalat ca investitor.
A construit una dintre cele mai valoroase companii din lume- Berkshire Hathaway – și o comunitate de susținători care s-a extins mult dincolo de acționarii care au beneficiat de succesele Berkshire, scrie The Wall Street Journal. Însă, așa cum a amintit însuși Buffett, nu fiecare investiție pe care a făcut-o în cele șase decenii a funcționat la fel de bine ca pariul său pe Apple. Iar aceste greșeli, așa cum a mai spus Buffett, oferă adesea lecții valoroase.
Coca-Cola
Când Buffett a investit pentru prima dată în compania de băuturi răcoritoare în 1988, le-a spus acționarilor Berkshire că se așteaptă să dețină acțiunile pentru o perioadă lungă de timp. „Când deținem afaceri remarcabile operate de un management remarcabil, perioada noastră de deținere este pentru totdeauna”, a scris el în scrisoarea sa anuală către acționari în acel an.
Fidel spuselor lui Buffett, Coca-Cola rămâne o acțiune deținută și după circa 40 de ani. Până la sfârșitul anului 2024, participația era evaluată la aproximativ 25 de miliarde de dolari. Dividendele Coke, care au crescut timp de decenii, au adus Berkshire aproximativ 770 de milioane de dolari numai în 2024.
Pe parcurs, acțiunile au ajuns să reprezinte ceva mai mult pentru Berkshire și acționarii săi decât o simplă sursă constantă de venit. Buffett a fost cel mai mare acționar al Coca-Cola, fost membru în consiliul de administrație și un consumator înrăit. Spunea adesea că bea cinci Cherry Coke-uri pe zi, iar devotamentul său față de băutura sa carbogazoasă preferată a devenit parte a tradiției care atrăgea mii de fani la Omaha, Nebraska, pentru adunările anuale ale acționarilor Berkshire.
Charlie Munger, partenerul de afaceri al lui Buffett a fost cel care l-a îndemnat să caute să investească în companii de calitate superioară la prețuri corecte.
Salomon Brothers
Berkshire a cumpărat acțiuni preferențiale la Salomon Brothers în 1987, când aceasta era încă una dintre cele mai mari firme de pe Wall Street. În 1991, însă, un scandal a cuprins banca de investiții când traderii acesteia au fost acuzați de trucarea unei licitații de obligațiuni de trezorerie.
Salomon nu și-a revenit niciodată complet, iar în 1997 firma s-a vândut către Travelers Group, compania de servicii financiare care avea să devină Citigroup. Această tranzacție a ajutat la salvarea investiției Berkshire, dar calvarul a lăsat urme.
În deceniile care au urmat, Buffett și Munger, fost membru al consiliului de administrație al Salomon, au citat adesea episodul ca pe o poveste cu avertisment și ca pe un motiv de prudență față de Wall Street.
„Pot să gestionez veștile proaste, dar nu-mi place să mă confrunt cu ele după ce a trecut o vreme de când s-au produs”, a scris Buffett în scrisoarea sa din 2010 către acționarii Berkshire. „Reticența de a înfrunta imediat veștile proaste este ceea ce a devenit o problemă la Salomon dintr-una care ar fi putut fi ușor rezolvată într-una care aproape a cauzat prăbușirea unei firme cu 8.000 de angajați.”

Afacerea BYD
Buffett i-a atribuit lui Munger meritul de a fi descoperit BYD, pe atunci un producător de baterii puțin cunoscut în China, și de a fi încurajat Berkshire să cumpere o participație de 10% din companie în 2008. În doi ani, investiția de 230 de milioane de dolari a fost evaluată la aproape 2 miliarde de dolari.
Acțiunile BYD au continuat să crească, susținute de cererea de vehicule electrice, până în 2022, când Berkshire a început să își reducă participația.
USAir
Berkshire a plătit 358 de milioane de dolari pentru acțiuni preferențiale la compania aeriană americană în 1989. Până la mijlocul anilor 1990, Buffett își redusese valoarea investiției cu 75% și emisese un mea culpa.
„Când Richard Branson, bogatul proprietar al Virgin Atlantic Airways, a fost întrebat cum să devină milionar, acesta a răspuns rapid: «Nimic special. Devino miliardar și apoi cumpără o companie aeriană»”, a scris Buffett în scrisoarea sa din 1996 către acționari. Nevrând să accepte butada lui Branson, Buffett a decis în 1989 să o verifice, investind 358 de milioane de dolari într-o acțiune preferențială de 9,25% din USAir.
Buffett a recunoscut că a subestimat cât de mult va afecta dereglementarea industriei aeriene americane afacerile USAir. Între 1990 și 1994, USAir a raportat pierderi totale de 2,4 miliarde de dolari. (USAir a devenit în cele din urmă US Airways, care ulterior a fuzionat cu American Airlines.)
MidAmerican Energy
Buffett a cumpărat o participație de 75% la această companie de utilități din Des Moines în 1999, la îndemnul lui Walter Scott, un prieten de-o viață care se alăturase consiliului de administrație Berkshire la sfârșitul anilor 1980.
MidAmerican, redenumită ulterior Berkshire Hathaway Energy, a prosperat sub conducerea Berkshire evitând dividendele și reinvestind profitul companiei în afacere prin achiziții și investiții de capital.
BHE avea să devină unul dintre cei patru piloni ai Berkshire, alături de afacerile sale de asigurări și căi ferate și de participația sa la Apple. Veniturile operaționale anuale au crescut la aproape 4 miliarde de dolari, față de 122 de milioane de dolari în 2000.
Acordul l-a adăugat și pe Greg Abel pe lista de angajați ai Berkshire Hathaway. Buffett intenționează acum să-i predea lui Abel postul de director executiv la sfârșitul anului.
Berkshire Hathaway
Warren Buffett a început să cumpere acțiuni ale Berkshire Hathaway în 1962 prin intermediul firmei sale de investiții, Buffett Partnership Ltd., la aproximativ 7,50 dolari pe acțiune. La acea vreme, Berkshire Hathaway era o companie textilă aflată în dificultate, dar Buffett a observat că acțiunile sale se tranzacționau mult sub valoarea activelor sale, ceea ce o făcea atractivă.
Inițial, strategia lui Buffett a fost să profite de pe urma obiceiului companiei de a răscumpăra acțiuni. În 1964, Buffett a fost de acord verbal să-și vândă acțiunile înapoi către Berkshire pentru 11,50 dolari fiecare, dar când a venit oferta scrisă, aceasta era de 11,375 dolari pe acțiune – ceea ce l-a ofensat pe Buffett. Acesta a decis nu numai să refuze oferta, ci și să cumpere și mai multe acțiuni, acumulând în cele din urmă suficiente acțiuni pentru a prelua controlul companiei în 1965.
„A fost”, a scris Buffett, „o decizie extrem de stupidă”.
Berkshire a continuat să se destrame odată cu restul industriei textile din New England, închizând fabrici și acumulând pierderi. Însă Buffett a ignorat perspectivele sumbre ale companiei. Este o mișcare pe care și acum o regretă.
„Din cauza comportamentului meu copilăresc, m-am trezit cu peste 25% din capitalul (Buffett Partnership) investit într-o afacere groaznică despre care știam foarte puține”, a scris Buffett în scrisoarea din 2014. „Am devenit câinele care a prins mașina.” Expresia „câinele care a prins mașina” este adesea folosită ca metaforă pentru a descrie o situație în care cineva urmărește un obiectiv cu mare determinare, dar odată ce îl atinge, se trezește nepregătit sau nesigur ce să facă în continuare.
Buffett a menținut afacerea cu textile în funcțiune ani de zile. „Dar încăpățânarea și prostia au limitele lor”, a scris el. „În 1985, am aruncat în sfârșit prosopul și am închis afacerea.”
Articol preluat de pe: Hotnews Economie