Donald Trump a anunțat miercuri o pauză de 90 de zile a tarifelor mari pe care le-a dezlănțuit asupra tuturor partenerilor comerciali importanți ai SUA săptămâna trecută, declanșând o relaxare imediată pe Wall Street și părând că renunță la o politică care amenința să răstoarne comerțul global.
În același timp, Trump a majorat taxele vamale aplicate Chinei la 125%, dublând războiul său comercial cu a doua cea mai mare economie a lumii, scrie Financial Times.
Pauza asupra așa-numitei scheme tarifare reciproce a lui Trump este cea mai recentă dintr-o serie de răzgândiri a președintelui SUA în lansarea haotică a politicii comerciale de la inaugurarea sa în ianuarie.
De ce a întrerupt Trump aplicarea taxelor?
Amploarea și dimensiunea tarifelor americane aplicate principalilor săi parteneri comerciali au declanșat o vânzare globală de acțiuni și au atras critici dure la adresa lui Trump din partea parlamentarilor republicani din Capitol Hill. Mai mulți finanțatori miliardari au criticat, de asemenea, taxele, inclusiv unii dintre cei mai mari susținători ai partidului republican.
Explicând decizia sa de miercuri, Trump s-a referit la degringolada piețelor și la vânzările uriașe de bonduri emise de Trezoreria SUA. „Trebuie să ai flexibilitate”, a spus Trump reporterilor.
Decizia sa a venit în timp ce principalul său negociator comercial, Jamieson Greer, depunea mărturie în fața unei comisii parlamentare de pe Capitol Hill. „WTF, cine este responsabil?” i-a strigat Steven Horsford, parlamentarul democrat din Nevada lui Greer, la câteva momente după ce Trump a anunțat pauza tarifară. „Președintele Statelor Unite este la conducere”, a răspuns Greer.
Ce tarife au rămas?
SUA au acum un tarif de bază de 10% la importurile din toate țările, inclusiv din UE, cu scutiri pentru cupru, cherestea, produse farmaceutice, lingouri, energie și minerale care nu se găsesc în SUA.
Mașinile și piesele auto au evitat, de asemenea, taxa de 10% – dar rămân supuse unui tarif separat de 25% introdus de Trump luna trecută.
Mexic și Canada au evitat răul cel mai mare din regimul tarifar reciproc, dar Washingtonul a aplicat luna trecută tarife de 25% tuturor importurilor de la cei doi vecini ai săi care nu au respectat termenii acordului lor de liber schimb din 2020.
Casa Albă a confirmat miercuri că tariful de 25% va rămâne în vigoare.
Taxele de 25% la toate importurile de oțel și aluminiu în SUA vor rămâne, iar președintele ar putea, de asemenea, să introducă tarife pentru cipuri și produse farmaceutice.
Vor reveni tarifele „reciproce”?
Trump a spus că peste 70 de țări stau la coadă pentru a ajunge la acorduri semnate cu Washington.
Pentru a evita un scenariu în care taxele reapar în 90 de zile, Casa Albă va căuta să reducă rapid acordurile privind tarifele „reciproce”, inclusiv pentru țările cu producție intensivă precum Japonia, Coreea de Sud, Vietnam și Cambodgia.
Fostul oficial al departamentului comercial al Regatului Unit, Allie Renison, acum la firma de consultanță SEC Newgate, a spus că, având în vedere dificultatea de a conduce atât de multe negocieri concomitent, mai ușor ar fi trecerea de la tarife generale la taxe sectoriale și scutiri de produse mai specifice.
„Trump ar putea trece de la impunerea de tarife generale de la țară la țară la un sistem bazat pe taxe specifice produsului, care ar putea fi mai ușor de gestionat pentru producători și ar putea viza barierele comerciale neloiale asupra anumitor produse”, a adăugat ea.
De ce nu a redus Trump tarifele pe China?
Trump a crescut taxele pentru China de la 104% la 125%, chiar dacă le-a redus pentru alte țări. Măsura a venit după ce Beijingul a impus miercuri taxe de represalii asupra SUA, ca răspuns la o creștere anterioară a Washingtonului.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a acuzat China pentru tarifele impuse. „Așa cum le-am spus tuturor acum o săptămână chiar în acest loc, „Nu vă răzbunați și veți fi răsplătiți””, a spus el miercuri.
În timp ce multe țări au abordat Casa Albă pentru a purta discuții comerciale, SUA și China nu au avut negocieri.
Președintele a spus că nu anticipează noi creșteri ale tarifului pentru China, adăugând că se așteaptă că cele două țări vor ajunge la un moment dat la un acord.
Dar Beijingul a transmis administrației Trump că consideră tarifele ca pe o tactică de agresiune și că nu vor fi intimidați de acțiunile președintelui SUA.
În timp ce Trump a sugerat că președintele Xi Jinping va fi de acord să vorbească cu el la un moment dat, este puțin probabil ca liderul chinez să fie de acord fie chiar și cu un apel telefonic– să nu mai vorbim de o întâlnire fizică– cu excepția cazului în care oficialii au stabilit mai întâi minime detalii ale unui acord care ar face discuțiile fezabile pentru Xi.
S-a încheiat războiul comercial mondial?
Economiștii avertizează că răsturnările deja create de abordarea beligerantă a tarifelor vamale a lui Trump vor avea efecte negative ca urmare a incertitudinii și neîncrederii care planează asupra relațiilor comerciale ale SUA.
Nicolò Tamberi, de la Centrul pentru Politică Comercială Incluzivă de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, a declarat că incertitudinea a descurajat investițiile, deoarece corporațiile au adoptat o politică de așteptare înainte de a decide cum să-și ajusteze lanțurile de aprovizionare.
„Literatura [academică] sugerează că efectele incertitudinii pot fi la fel de rele ca tarifele și avem aici o cantitate masivă de incertitudine. Deci, chiar dacă Trump face înțelegeri pentru a evita impactul tarifelor astăzi, poate că se va răzgândi mâine”, a spus el.
Investitorii de pe piață pot adopta, de asemenea, o strategie de așteptare înainte de a vedea că tulburările s-au încheiat cu adevărat.
Steven Abrahams, șeful strategiei de investiții la Santander US Capital Markets, a avertizat că, fără mai multă claritate, investitorii ar putea decide să aștepte următoarele 90 de zile în loc să revină înapoi pe piață.
„Am văzut prima zi de eliberare. Cu atâta incertitudine în jur, e greu să decizi să investești. Poate unii o vor face, dar mulți cu siguranță că nu”, a spus el.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie