Importurile Chinei de gaz natural lichefiat din SUA s-au oprit complet de mai bine de 10 săptămâni, iar războiul comercial sino-american a intrat în faza energetică.
De când un tanc GNL de 69.000 de tone de la Corpus Christi din Texas a sosit în provincia sudică Fujian pe 6 februarie, nu au mai existat transporturi între cele două țări.
Un al doilea tanc a fost redirecționat în Bangladesh după ce China apucase să impună în 10 februarie o taxă de 15% la GNL -ul adus din SUA. Tariful a crescut de atunci la 49%, făcând gazul american neeconomic pentru cumpărătorii chinezi în viitorul apropiat.
Impactul acestui blocaj are implicații de anvergură, întărind relația energetică a Chinei cu Rusia și ridicând semne de întrebare cu privire la extinderea uriașă a terminalelor GNL de mai multe miliarde de dolari în curs de desfășurare în SUA și Mexic.
„Vor fi consecințe pe termen lung”, a spus Anne-Sophie Corbeau, specialist în gaze la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia. „Nu cred că importatorii chinezi de GNL vor contracta vreodată vreun nou GNL din SUA”.
De la invadarea Ucrainei, China a importat o cotă relativ scăzută din GNL din SUA, cumpărătorii chinezi preferând să revindă gazul în Europa pentru profit. Anul trecut, doar 6% din GNL-ul Chinei a venit din SUA, în scădere de la un vârf de 11% în 2021.
Cu toate acestea, companiile chineze, printre care PetroChina și Sinopec, au semnat 13 contracte pe termen lung pentru a cumpăra GNL de la terminalele din SUA, dintre care unele durează până în 2049, potrivit datelor Kpler.
Asemenea acorduri pe termen lung au fost esențiale pentru lansarea proiectelor uriașe de GNL în SUA, deși Corbeau a spus că dezvoltatorii au încercat recent să renegocieze termenii pentru a lua în considerare creșterea inflației și costurile tarifelor americane.
Gillian Boccara, analist la Kpler, a spus că nu vede niciun motiv pentru reluarea comerțului dintre cele două țări pe termen scurt.
„Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost într-un moment în care cererea de gaz era în plină expansiune”, a spus ea. „Acum ne uităm la o creștere economică mai scăzută și credem că chinezii pot rezista la pierderea acestor mărfuri pentru o perioadă destul de lungă”.
Ambasadorul Chinei în Rusia a declarat la începutul acestei săptămâni că, probabil, China își va intensifica importurile de GNL rusesc. „Știu sigur că există o mulțime de cumpărători. Atât de mulți cumpărători cer ambasadei să ajute să stabilească contacte cu furnizorii ruși”, a spus Zhang Hanhui.
Rusia a devenit al treilea furnizor de GNL pentru China, după Australia și Qatar; cele două țări au negociat, de asemenea, o nouă conductă de gaz, Siberia Power 2.
„Cu tarifele care cresc la nivelul la care devin prohibitive, vom asista la o re-aranjare a fluxurilor comerciale”, a declarat Richard Bronze, la Energy Aspects, o firmă consultanță în domeniul energiei. „De asemenea, ne așteptăm ca cererea din Asia să scadă cu 5-10 milioane de tone în ansamblu. Acest lucru ar trebui să scadă puțin prețurile gazelor în Europa”, a adăugat el.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie