Presa de stat chineză scrie că „nu ar fi nimic rău” dacă ar avea loc discuții comerciale cu administrația Trump, indicând o relaxare a poziției Beijingului, ambele părți căutând o cale de ieșire din războiul tarifar.
Gestul vine în contextul în care Trump a indicat că speră să negocieze cu chinezii, ambele tabere având deocamdată doar de pierdut. Activitatea portuară americană s-a subțiat enorm, iar în China fabricile își trimit acasă muncitorii.
Yuyuan Tantian, un post controlat de televiziunea de stat CCTV, a postat joi pe platforma Weibo din China că Beijingul nu e presat să deschidă discuțiile și că oficialii americani „au contactat în mod proactiv China prin diverse canale, în speranța de a purta discuții cu partea chineză privind tarifele”.
De asemenea, postarea amintește unele date economice din SUA, inclusiv porturile goale și o contracție a PIB-ului în primul trimestru, afirmând că Washingtonul e „cu siguranță cel mai nerăbdător” în deschiderea de negocieri.
„Dacă e vorba de discuții, ușa e larg deschisă”, a spus Yuyuan Tantian. „Dacă e vorba de o luptă, o vom duce până la capăt.”
Analiștii au declarat că acest limbaj reprezintă o relaxare a poziției Beijingului față de săptămâna trecută, când Ministerul Comerțului a indicat că SUA va trebui să renunțe la taxele impuse Chinei înainte de a putea începe negocierile.
Zichen Wang, autorul buletinului informativ Pekingnology și cercetător la think-tank-ul Centrului pentru China și Globalizare din Beijing, a declarat că postările indică faptul că China pare pregătită pentru discuții comerciale.
„Această metodă de semnalizare prin intermediul conturilor de socializare rămâne relativ nouă în context chinezesc”, a spus el, deși Wang a menționat că Beijingul a mai folosit și în trecut conturi de socializare în scopuri de semnalare în timpul primului război comercial cu SUA.
Wang a adăugat că SUA „trebuie să demonstreze respect, să se abțină de la o retorică ostilă și să dea dovadă de sinceritate autentică” pentru a putea discuta de un progres semnificativ.
Washingtonul și Beijingul s-au angajat într-o escaladare reciprocă după ce Trump a început să majoreze tarifele la bunurile chinezești în februarie. Taxele suplimentare au ajuns la 145%, în timp ce Beijingul a impus o taxă de retorsiune de 125%.
Miercuri, Trump a declarat reporterilor că se așteaptă să vorbească cu președintele Chinei, Xi Jinping, la un moment dat. În ultimele săptămâni, Trump a făcut mai multe afirmații despre discuțiile cu China, afirmații pe care persoane familiarizate cu situația de la Beijing și Washington le-au considerat neadevărate.
Jamieson Greer, reprezentantul comercial al SUA, a declarat că SUA și China nu au purtat nicio negociere comercială de la preluarea mandatului
„În acest moment… au dificultăți enorme pentru că fabricile lor nu funcționează”, a spus Trump, adăugând că SUA s-ar putea descurca și fără produse chinezești.
„Cineva a spus: «O, rafturile vor fi goale». Ei bine, poate copiii vor avea doar două păpuși în loc de 30… și poate cele două păpuși vor costa cu câțiva dolari mai mult decât ar costa în mod normal.”
Comentariile sale vin în urma avertismentelor directe din partea marilor retaileri americani, inclusiv Walmart și Target, care i-au spus lui Trump că războiul comercial va duce la rafturi goale la un moment dat.
Deși cele două țări se află în impas în războiul comercial, ambele părți au atenuat impactul unora dintre tarife prin acordarea de scutiri pentru bunuri esențiale, cum ar fi iPhone-urile și importurile de produse chimice.
Totuși, impasul a început să afecteze ambele economii. Traficul din porturile americane a scăzut rapid, în timp ce în China, fabricile dependente de exporturi au început să-i trimită în șomaj tehnic pe lucrători.
„Principalul punct sensibil al Chinei în actualul test de rezistență dintre China și SUA este sănătatea pieței muncii”, a declarat Lynn Song, economist-șef pentru China la ING.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie