Cine sunt cei mai mari 20 de exportatori români în SUA, aflați în prima linie a frontului tarifar declanșat de Donald Trump

„Ziua Eliberării” Americii, așa cum a numit Donald Trump ziua de 2 aprilie, când a anunțat impunerea de noi taxe vamale la importurile SUA, a fost văzută de UE ca o lovitură majoră pentru economia europeană. La scurt timp după aceea, Donald Trump a anunțat o pauză de 90 de zile a tarifelor mari pe care le-a dezlănțuit asupra tuturor partenerilor comerciali importanți ai SUA.

În România, primii care vor încasa lovitura vor fi exportatorii de mărfuri în SUA. HotNews.ro a solicitat oficial de la Institutul Național de Statistică lista primilor 20 de exportatori români pe relația Statele Unite.

SUA au un deficit comercial în relația cu țara noastră de peste 770 de milioane de euro, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică și analizate de HotNews.ro. România a exportat în SUA produse și servicii de peste 2 miliarde de euro și a importat de la americani de 1,3 miliarde de euro.

Cine sunt cei mai mari 20 de exportatori români în SUA, aflați în prima linie a frontului tarifar declanșat de Donald Trump 3

Pentru 2024, exporturile mărfurilor românești în America sunt estimate la 0,7% din PIB-ul României sau 2,4 miliarde de euro. Cât de mult vor fi afectate exporturile de mărfuri din România în SUA depinde nu doar de valoarea taxelor impuse de Trump ci și de gradul de senzitivitate al exporturilor în SUA la creșterea taxelor.

România va fi afectată însă și indirect. Cea mai afectată de taxarea impusă de Trump este Germania, care e principalul nostru partener comercial european. Atunci când Germania strănută, România face gripă, după cum se spune. Potrivit Guvernatorului Băncii Centrale a Germaniei, impactul tarifelor trumpiste va costa economia germană circa 1,4 puncte procentuale la creșterea economică. Or, asta se traduce printr-o slăbire a cererii externe, o parte din această cerere fiind destinată României.

top export sua

Potrivit Statisticii, iată cei mai mari exportatori români în SUA:

lista exportatori SUA
Cine sunt cei mai mari 20 de exportatori români în SUA, aflați în prima linie a frontului tarifar declanșat de Donald Trump 4

Producătorul de ţevi industriale Silcotub, parte a grupului internaţional Tenaris, controlat de familia italiană Rocca, a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste 3,8 mld. lei (773,2 mil. euro) și un profit de peste 100 de milioane euro. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 1.830 de angajaţi.

Produsele realizate de către compania Silcotub sunt folosite în industria extracţiei de petrol şi gaze, pentru transportul de fluide, în domeniul energetic precum şi în industria auto. Silcotub a demarat la începutul lui 2024 construcţia unui proiect de producţie a energiei din surse regenerabile solare cu o putere nominală de 19,8 MW, respectiv 21,2 MWp, în Călăraşi.

Romtehnica este una din companiile naţionale în domeniul apărării, având o experienţă de 40 ani pe piaţa internaţională. Firma se află în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale și acţionează ca interfaţă a partenerilor externi cu industria românească de apărare şi Ministerul Apărării Naţionale, pentru livrarea de produse şi desfăşurarea de activităţi de interes naţional.

Exportator exclusiv al echipamentelor excedentare aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi cel mai important comerciant pentru bunuri şi servicii asigurate de industria de apărare din România.

Negociază şi semnează, în numele Ministerului Apărării Naţionale şi al altor entităţi guvernamentale din România, contracte de import, transfer de tehnologie, suport logistic, asistenţă tehnică şi instruire de personal.

Pe locul al treilea e compania Continental AG (din germană de la Continental Aktiengesellschaft) – un concern internațional cu sediul în Germania, producător de componente auto: anvelope, sisteme de frânare, sisteme de control al stabilității, etc. Concernul, cu sediul central în orașul german Hanovra, este pe plan mondial al doilea producător de sisteme electronice de frânare și al patrulea la producția de anvelope. Concernul Continental este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de componente pentru industria auto, cu activități extinse în special pe domeniul producției de anvelope, sistemelor de frânare, al controlului dinamicii vehiculului și al senzorilor electronici.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews