Premierul Marcel Ciolacu a susținut miercuri că România va sprijini compania americană SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți, după ce cu o zi în urmă a cerut ANCOM să promoveze la nivel internațional revizuirea limitelor de emisii radio între sateliți. Președintele comisiei IT din Camera Deputaților, Radu Miruță (USR), spune însă că o astfel de decizie poate fi luată doar prin consens la întâlnirea mondială a ITU (Uniunea Internațională pentru Telecomunicații) din 2027, iar documentația de modificare ar trebui depusă de SUA, nu de România.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți pe platforma X că Guvernul României va sprijini dezvoltarea de noi tehnologii prin satelit NGSO ai rețelei Starlink / SpaceX, după rezultatele pozitive ale testelor făcute anul trecut în România.
Ciolacu a spus că mandatează Autoritatea de reglementare în telecomunicații (ANCOM) să analizeze și să promoveze activ revizuirea reglementărilor internaționale actuale privind limitele de emisii între sateliți.
Premierul Ciolacu a revenit cu precizări și în ședința de Guvern de miercuri.
„Suntem parteneri cu compania americană de top, SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți. Acum, acest parteneriat intră într-o nouă etapă după rezultatele favorabile ale testelor făcute de companie în România”, a spus Ciolacu.
La scurt timp, Arbitrul telecom (ANCOM), condus de Valeriu Zgonea, a comunicat miercuri că „va promova activ revizuirea reglementărilor internaționale curente referitoare la limitele EPFD în grupurile de lucru ale forurilor internaționale de decizie”.
„Modificarea acestor limite va permite utilizarea mai eficientă a spectrului radio și va deschide calea pentru dezvoltarea noilor tehnologii și servicii de comunicații prin satelit pentru toate companiile din lume care oferă astfel de servicii (SpaceX, Eutelsat/OneWeb, Amazon etc.)”, se arată în comunicatul ANCOM.
Autoritatea mai spune că „Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a fost mandatată să efectueze studii tehnice privind posibilitatea modificării limitelor EPFD și să prezinte rezultatele peste 4 ani, în cadrul următoarei conferințe WRC, fără implicații în zona de reglementare”.
Radu Miruță (USR): „O gafă de proporții”
Cerința lui Ciolacu pentru ANCOM a fost catalogată miercuri drept „o gafă de proporții” de către președintele comisiei IT din Camera Deputaților, Radu Miruță (USR).
„De ce e gafă de proporții? Pentru că România, neavând sateliți geostaționari, în conformitate cu procedurile ITU, nu poate depune documentația asociată modificărilor. Pentru modificarea EPFD, adică a limitelor de interferență între sateliți, «ANCOM-ul» țării pe raza căreia își are compania sediul poate depune o astfel de solicitare la ITU. În cazul de față, pentru SpaceX, depun SUA prin FCC (Federal Communications Commission), nu prin ANCOM-ul lui Ciolacu; pentru că a iritat toate statele europene și toată armonia țărilor membre UE la ITU, ceea ce România nu are nevoie. Decizia se ia prin unanimitate, iar țările europene negociază un pachet mai larg la schimbul acestei decizii de modificare a limitelor de putere pentru emisiile radio ale sateliților; pentru că decizia asta e ca la treaba cu taxele între continente: Europa nu poate lăsa SUA asta gratis”, a scris Radu Miruță, pe Facebook.
De ce a făcut SpaceX testele cu sateliți în România
Președintele comisiei IT din Camera Deputaților a explicat contextul în care au avut loc testele SpaceX în România.
„Companii private din SUA, în special (Starlink, OneWeb, Amazon Kuiper), au dezvoltat sateliți non-geostaționari, care nu sunt în orbită geostaționară, la altitudini mult mai joase decât cei GSO și care se deplasează în raport cu solul. Pentru că sateliții ăștia de generație nouă pot interfera cu cei deja existenți, cei GSO (existenți), trebuie modificate limitele EPFD astfel încât NGSO să funcționeze în benzile satelitare comune”, a scris deputatul.
O decizie poate fi luată doar prin consens la întâlnirea mondială ITU din 2027
O decizie privind revizuirea unor reglementări vechi de 25 de ani în comunicațiile prin satelit va putea fi luată însă numai prin consens la întâlnirea mondială a ITU din 2027.
„Asta se poate face la ITU, unde este programată o întâlnire mondială în 2027. O astfel de decizie se ia prin unanimitate, iar documentația se depune de țara pe teritoriul căreia există compania implicată. Adică de SUA și nu de România. Pe scurt, SUA are nevoie de acceptul Europei, care are interesul protejării sateliților proprii, ceea ce e o monedă bună de negociere, cum deja se întâmplă în lumea International Telecommunication Union (ITU). Deci, Ciolacu, din dorința obsesivă de a se băga în seamă cu Musk, s-a făcut de râs, a făcut o gafă de proporții și a stricat și prestanța României la ITU”, a mai spus Radu Miruță.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie