Ciolacu, după ce deficitul bugetar a urcat la 2,28% din PIB în primele trei luni: Va fi record de încasări în aprilie / Tanczos Barna: În martie avem un minus de 5.000 de angajați la stat

După ce deficitul bugetar a urcat alarmant la 2,28% din PIB după primele 3 luni din acest an, premierul Marcel Ciolacu a susținut miercuri la Guvern că statul va avea încasări record în luna aprilie. „Putem avea o premieră bugetară în ultimii 10 ani”, a spus Ciolacu. La rândul său, ministrul Finanțelor a susținut că „aprilie arată bine”, iar cheltuielile sunt sub control.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de guvern de miercuri că „veniturile totale la buget au crescut cu 16% în martie și au ajuns la aproape 10,5 miliarde de euro, un record”.

[embedded content]

„Din datele preliminare, depășim acest nivel în aprilie, când putem avea o premieră bugetară în ultimii 10 ani”, a spus Ciolacu.

Un minus de 5000 de angajați la stat în martie

Premierul a fost susținut și de ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, care a declarat jurnaliștilor, înainte de ședința de guvern, că în aprilie este posibil un record de încasări la bugetul de stat.

„Aprilie arată bine. S-ar putea să avem un record de încasări. Cheltuielile sunt sub control. În martie avem 5000 de angajați în minus la bugetul de stat, posturi ocupate, față de luna februarie”, a spus ministrul Tanczos Barna.

Întrebat dacă au avut loc concedieri, acesta a spus că au fost plecări naturale.

Guvernul și-a asumat un deficit de 7% în 2025. După 3 luni deficitul a urcat la 2,28% din PIB

Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 mld lei, respectiv 2,28% din PIB, față de deficitul de 35,88 mld lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024, a transmis săptămâna trecută Ministerul Finanțelor.

Veniturile totale au însumat 141,32 mld lei în primele trei luni ale anului 2025, înregistrând o creștere cu 6,9% (an/an), susținută de avansul din impozitul pe salarii și venit, de contribuții de asigurări și de accize.

De cealaltă parte, cheltuielile au fost de 184,98 mld lei au crescut în termeni nominali cu 10,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

România are cel mai mare deficit fiscal din UE, deși oficialii guvernamentali spun că vor reduce acest decalaj la 7% în acest an (de la 9,2%). Deocamdată, calculele electorale îi împiedică să ia măsuri de creșteri de taxe (sau măcar să discute despre eventualitatea lor), deși piețele financiare devin tot mai nervoase, vizând că România promite, dar nu livrează rezultate.

România va aștepta rezultatul alegerilor pentru a lua măsuri de reducere a deficitului bugetar. „Toți vorbesc despre asta. Agențiile de rating așteaptă asta”, a spus recent, Ștefan Nannu, șeful Trezoreriei.

„Toată lumea este conștientă de necesitatea unor măsuri suplimentare, deoarece execuția bugetară nu arată atât de bine pentru a ne duce la un deficit bugetar de 7%”, a spus Nanu.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews