Cresteri puternice la BVB dupa victoria lui Nicusor Dan la prezidentiale

EkoNews

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) aveau creşteri puternice în prima parte a

sesiunii de tranzacţionare de astăzi, pe fondul rezultatului alegerilor prezidenţiale de ieri, câştigate de candidatul pro-european Nicuşor Dan, care l-a învins pe George Simion, candidatul de extremă dreapta.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, avea un avans de 3,75%, după două ore de la debutul şedinţei bursiere, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, era în apreciere cu 3,32%. Evoluţiile sunt în contrast cu scăderile pieţelor europene, ceea ce sugerează că motivele creşterii sunt interne.

Analiştii Erste Group au scris în raportul de astăzi, aferent perspectivelor zonei Europei Centrale şi de Est: “Rezultatul alegerilor prezidenţiale are potenţialul de a influenţa pieţele. Noul preşedinte va trebui să numească rapid un nou prim-ministru. O stabilizare suplimentară va fi atinsă odată cu formarea unui guvern complet funcţional şi implementarea planului de consolidare fiscală, având în vedere că Comisia Europeană va evalua poziţia fiscală a României la începutul lunii iunie. În acest moment, nu vedem riscuri iminente pentru parcursul european al României”.

Toate acţiunile ce intră în componenţa indicelui BET aveau creşteri semnificative, după două ore de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Acţiunile Banca Transilvania se apreciau cu 4,82%, la 29,16 lei, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe General aveau o creştere de 3,93%, până la 18,5 lei.

Acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom urcau cu 4,63%, până la 0,701 lei, în timp ce pentru titlurile Romgaz creşterea era de 1,36%, până la 5,96 lei. Acţiunile producătorului şi furnizorului de energie Hidroelectrica se apreciau cu 1,84%, la 121,5 de lei.

În piaţa valutară leu se aprecia faţă de euro, moneda europeană fiind cotată la 5,027 lei, conform datelor Investing.com. În urmă cu două săptămâni, cursul a depăşit pragul psihologic de 5 lei, pe fondul amplificării aversiunii la risc a investitorilor faţă de ţara noastră, în condiţiile instabilităţii de pe scena politică.

Randamentele obligaţiunilor titlurilor de stat pe zece ani aveau o scădere de 13,5% faţă de cele de vineri, situându-se la 7,415%, la ora 10:30, potrivit datelor Investing.com. Randamentele titlurilor se mişcă invers faţă de preţ, ceea ce înseamnă că există o presiune la cumpărare pentru titlurile de stat.

“Situaţia fiscală a României este foarte dificilă, ceea ce face ca ţara să fie foarte sensibilă şi fragilă în faţa oricărei instabilităţi politice. O consolidare fiscală credibilă va rămâne o problemă esenţială pentru investitori”, scriu analiştii Erste.

Articol preluat de pe: Economie: Bursa Piata Capital

EkoNews