Starea pieței energiei electrice și a gazelor naturale după criza energetică: Înregistrarea producției regenerabile, consumul mult mai scăzut, scăderea prețurilor

criza energetică

Criza energetică a Rusiei, cauzată de manipularea scurgerilor de gaze şi de invazia Ucrainei, a dus la schimbări majore pe pieţele energetice europene într-un timp scurt. În primul rând, dorinţa de a scăpa cât mai repede de dependenţa rusă a dus la o creştere record a surselor regenerabile, cu scopul de a înlocui gazele şi cărbunele, precum şi scăderea semnificativă a consumului, au apărut din ultimele rapoarte ale Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

Terminal GNLFoto: Mischa Keijser / Sursa imaginii / Profilul

Notă: Rapoartele analizează piețele europene de energie electrică și gaze naturale în 2023, tendințele din 2024 și provocările viitoare

Folosim mai puțină energie și gaze / Prețurile au scăzut

La nivel european, cererea de energie electrică a scăzut în medie cu 3,4% în 2023 față de anul precedent.

Consumul de gaze a scăzut în medie cu 8%. Această scădere drastică a gazului este atribuită stagnării industriei, creşterii surselor regenerabile şi iernii uşoare.

În România, potrivit datelor statistice, scăderea a fost de 5,2% faţă de electricitate. În economie, consumul a scăzut cu 4,1%. În ceea ce privește gazele naturale, spre deosebire de tendințele din alte țări, în România nu a existat o reducere semnificativă a consumului, fiind aproape de 2022.

Pe măsură ce cererea scade și sursele sunt diversificate, prețurile scad. Pe bursa FTT din Amsterdam, reprezentând Europa, preţul mediu din primele luni ale anului 2024 a ajuns la 27 euro / MWh. Anul trecut, prețul mediu a fost de 41 EUR / MWh, în scădere bruscă față de nivelurile record din 2022, atunci când a depășit 300 EUR / MWh, în plină criză energetică.

Scăderea prețurilor la gaze a fost determinată și de cantitățile record de gaze stocate. Depozitele au fost ocupate la 99,9% la începutul iernii, iar la final au ajuns la 59%.

În ceea ce privește energia electrică în 2023, prețul mediu înainte de impozitare a fost de 93 EUR/%, adică mai puțin de jumătate din prețul mediu de 219 EUR/% în 2022. În primele luni ale anului 2024, scăderile au continuat să ajungă la aproximativ 70 de euro.

În ceea ce privește prețul, acesta nu a atins încă nivelurile din 2020, când acestea erau foarte scăzute, în special în contextul unor scăderi puternice în industrie, care au fost afectate de pandemie.

Înlocuim gazul de pe conducte cu gazul lichefiat.

Importurile de gaze ruseşti au fost înlocuite masiv cu gaze lichefiate. În ultimii ani, SUA a devenit principalul furnizor de gaze lichefiate în Europa, reprezentând 28% din importurile din 2021, 43% în 2022 și 46% în 2023. Statele Unite planifică noi terminale și creșterea capacității de export. Luând în considerare doar terminalele GNL deja construite, până în 2030 capacitatea de export a americanilor va atinge aproximativ 238 miliarde de metri cubi. Această cifră este cu 76% mai mare decât cererea europeană de gaze lichefiate estimată pentru 2030.

Datele ACER arată că anul trecut a crescut capacitatea de import a gazelor lichefiate cu 50 de miliarde de metri cubi. Noile investiții în infrastructura de gaze lichefiate și consumul redus drastic au adus un echilibru între cerere și ofertă pe piețele gazelor din UE.

În februarie 2024, 19 proiecte de lichefiere erau în construcție la nivel mondial, ceea ce ar crește producția de gaze lichefiate cu aproximativ 200 de milioane de tone până în 2030, în ciuda faptului că autoritățile americane au blocat acordarea de noi licențe de export. O astfel de creștere a capacității de producție reprezintă aproximativ jumătate din volumele actuale de gaze lichefiate comercializate la nivel mondial.

Producția record de energie regenerabilă

Rapoartele ACER vorbesc despre cotele record ale energiei electrice regenerabile care înlocuiesc combustibilii fosili. Deși utilizarea centralelor de cărbune și gaze este în scădere, energiile regenerabile au crescut până la 45% din producția totală de energie electrică, în special fotovoltaice și eoliene.

Mai precis, la nivel european în 2023, producția de energie solară și eoliană a crescut cu 84 WH, echivalentul a 120 de centrale nucleare Chernavoda.

Producția fotovoltaică a crescut cu 18%, iar producția eoliană a depășit energia pe gaz și cărbune.

Odată cu criza energetică și cu invazia Rusiei în Ucraina, UE a grăbit tranziția către energia verde.

Capacitatea instalată a surselor regenerabile a crescut brusc din 2022 până în 2023.

Capacitatea solară a crescut cu 20%, aproape de două ori mai mult decât în 2019, în timp ce capacitatea eoliană a crescut cu 8%. Beneficii fotovoltaice deoarece beneficiază de măsuri de sprijin, în timp ce industria eoliană rămâne afectată de proceduri complexe de autorizare.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews