Germania se teme de accesul Chinei la rețeaua de gaze – în Austria, acest lucru este deja o realitate: o companie cu sediul la Beijing, având legături strânse cu regimul, deține acțiuni la firmele care operează conducte cheie, scrie Der Standard.
Când locuitorii Austriei se gândesc la aprovizionarea cu gaze, influența sub acoperire și dependențe, o țară în special le vine în minte: Rusia. Aceste interdependențe diverse și strânse au dominat dezbaterea publică și acțiunea politică din ultimii ani.
Există însă un alt actor geopolitic, și mai important, care ar putea avea un cuvânt de spus în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a Austriei în caz de urgență. Spre deosebire de Rusia, acesta este departe de a fi în centrul atenției: China.
Timp de ani de zile, o companie de stat chineză cu legături strânse cu regimul – State Grid Corporation of China (SGCC) – a deținut acțiuni semnificative în cele mai importante conducte de gaze din Austria, care au o importanță strategică enormă atât pentru gospodăriile casnice, cât și pentru industrie, prin mai multe etape intermediare.
„Foarte delicat”
În Germania vecină, un angajament similar stârnește în prezent dezbateri. Acolo, aceeași State Grid dorește să achiziționeze indirect o participație la cel mai mare operator de rețea de gaze din Germania, Open Grid Europe (OGE).
Potrivit Handelsblatt , Ministerul Federal al Economiei, cu sediul la Berlin, examinează în prezent dacă intrarea ar reprezenta o amenințare la adresa securității și ordinii publice. Acordul este „foarte delicat”, au declarat oficiali ai ministerului, citați de Handelsblatt – parțial pentru că părți importante ale industriei germane depind de gaze, a căror aprovizionare ar putea intra acum sub control chinez.
Ceea ce se dezbate în prezent în Germania este de mult timp o realitate discretă în Austria. Luați, de exemplu, conducta de gaze TAG (Trans Austria Gasleitung), care se întinde pe aproape 400 de kilometri prin Austria, de la Baumgarten, la granița cu Slovacia, până la orașul Arnoldstein din Carintia, lângă Italia. Deoarece leagă Europa de Est și de Sud, TAG este considerată esențială pentru securitatea aprovizionării cu gaze mult dincolo de granițele Austriei.
Viena, Milano, Roma, Beijing
Cine deține TAG? În 2018, OMV, o companie deținută parțial de stat, și-a vândut participația majoritară unui operator italian de transport și sistem numit Snam, cu sediul în apropiere de Milano, care deține de atunci 84,47% din TAG. Cine deține Snam?
O companie cu sediul la Roma, CDP Reti SpA, deține puțin sub o treime din companie. Și cine, la rândul său, deține CDP Reti? În principal statul italian – dar în 2014, filiala europeană a Corporației Chineze de Rețea de Stat a achiziționat o participație substanțială de 35%.
Practic, Rețeaua de Stat Chineză deține indirect aproximativ zece procente din TAG, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze din Austria.
Situația este foarte similară la Gas Connect Austria GmbH (GCA), compania care, pe lângă TAG, operează toate conductele majore de gaze din Austria. De asemenea, cândva o filială a OMV, Gas Connect este acum deținută în proporție de 51% de compania de electricitate parțial de stat Verbund. Cu toate acestea, compania italiană Snam – cu acționarii chinezi menționați anterior – deține, de asemenea, 19,6%. Atât Gas Connect, cât și TAG GmbH au răspuns la o solicitare din partea Standard declarând la unison că „nu vor comenta activitățile de investiții ale acționarilor noștri”.
„Influența geopolitică”
Întrebarea este: Câtă influență și control reprezintă, de fapt, astfel de acțiuni indirecte? Probabil nu puțin – acest lucru este indicat nu doar de nervozitatea actuală din Germania, ci și de unele analize internaționale: de exemplu, conform unui raport recent al think-tank-ului geopolitic francez Groupe d’études géopolitiques, compania chineză State Grid deține o participație minoritară de blocare la compania italiană Snam și un drept de vot în consiliul de administrație. Chinezii ar putea cel puțin influența deciziile de investiții, a concluzionat European Journal of International Relations în 2019, ceea ce „asigură influența geopolitică a Chinei prin intermediul rețelei”.
State Grid, cu sediul central la Beijing, este cel mai mare operator de rețea din lume – și este deținut în întregime de statul chinez. Consiliul de administrație este numit direct de Comitetul Central Chinez. Zhang Zhigang, președinte al Consiliului de administrație de anul trecut, este și secretar al Partidului Comunist, având rang de ministru în ierarhia cadrelor chineze. Zhang este considerat, de asemenea, arhitectul cheie al expansiunii internaționale a State Grid, care a început în anii 2010 și s-a extins dincolo de Italia.
Experții consideră de la sine înțeles că întreprinderile de stat precum State Grid servesc, pe lângă interesele lor comerciale, obiectivelor geopolitice superioare ale Chinei. La urma urmei, politicienilor chinezi le place să sublinieze importanța investițiilor străine dintr-o perspectivă politico-strategică, de exemplu, în legătură cu proiectele de pe așa-numitul Nou Drum al Mătăsii.
„Instrumente”
Bruxelles-ul își exprimă îngrijorarea de ceva vreme – în cazul Chinei, este vorba de un regim dictatorial care manifestă în mod repetat ambiții războinice, de exemplu, în ceea ce privește Taiwanul. Prin urmare, de câțiva ani, UE a introdus și un control strict atunci când donatorii din afara UE doresc să investească în infrastructură critică.
„Influența Chinei reprezintă provocări deosebite pentru eforturile Europei de a-și proteja infrastructura critică”, se afirma într-o analiză pentru Parlamentul UE din 2023: „Sistemul politic condus de partid din China nu permite o distincție clară între interesele comerciale, politice și militare. Activitățile internaționale ale companiilor chineze de stat și private sunt adesea considerate instrumente care ajută Partidul Comunist Chinez să-și extindă influența în străinătate și să submineze rivalii geopolitici.” Firmele, de la compania energetică falimentară CFCH până la gigantul de telecomunicații Huawei, mențin în mod constant legături cu serviciile de informații chineze și acționează ca agenți ai acestora.
Articol preluat de pe: Hotnews Economie