La începutul acestui an, un titlu a atras atenția înalților oficiali de la autoritatea de reglementare valutară din China, care gestionează rezervele de miliarde de dolari ale țării: administrația Trump a reorganizat consiliile de administrație ale Fannie Mae și Freddie Mac.
Oficialii chinezi au răspuns rapid, instruind o echipă din cadrul Administrației de Stat pentru Valută (SAFE) să demareze o evaluare a potențialelor implicații investiționale ale reorganizării, scrie Financial Times.
Cele două instituții- Fannie Mae și Freddie Mac – au fost naționalizate de guvernul SUA în timpul crizei financiare din 2007, dar se pare că Donald Trump are în vedere readucerea lor în proprietate privată.
Oficialii de la SAFE este faptul că aceștia considerau titlurile garantate cu ipoteci sau chiar participațiile la acțiunile Fannie și Freddie, ca posibile alternative la obligațiunile de trezorerie.
Obligațiunile guvernamentale americane au format mult timp baza rezervelor valutare de 3,2 trilioane de dolari ale Chinei. Până în prezent, nu a existat nicio indicație publică a unei schimbări a acestei strategii, în ciuda impunerii de tarife vamale și a altor fluctuații ale politicii americane.
„Siguranța obligațiunilor Trezoreriei SUA nu mai este o certitudine”
Zou Lan, viceguvernatorul Băncii Populare Chineze, a declarat într-o conferință de presă din această săptămână că portofoliul de investiții era deja diversificat și că „impactul fluctuațiilor oricărei piețe sau a unui singur activ asupra rezervelor valutare ale Chinei este în general limitat”.
Însă mulți consilieri, cercetători și cadre universitare își exprimă îngrijorarea. „Siguranța obligațiunilor Trezoreriei SUA nu mai este o certitudine”, au declarat Yang Panpan și Xu Qiyuan, doi cercetători seniori la Academia Chineză de Științe Sociale, într-un articol din aprilie. „Acea eră a trecut și ar trebui să ne preocupe această schimbare din perspectiva protejării activelor Trezoreriei noastre”
Pe măsură ce Trump destramă sistemul comercial global și critică public Rezerva Federală, investitorii încep să pună la îndoială statutul de refugiu al dolarului și al obligațiunilor de trezorerie.
Vânzarea masivă de titluri de trezorerie americane din aprilie, în urma anunțului lui Trump privind tarifele vamale drastice impuse partenerilor comerciali ai Americii, a alimentat o teamă solidă la Washington: China ar putea vulnerabiliza SUA prin vânzarea de titluri de trezorerie în scop de răzbunare. Acest lucru ar declanșa o volatilitate alarmantă a unui activ râvnit de băncile centrale, administratorii de active și fondurile de pensii din întreaga lume tocmai pentru stabilitatea sa.
Însă oficialii care au cunoștințe despre funcționarea SAFE spun că agenția ar prefera o tranziție întinsă pe câțiva ani de la obligațiunile de trezorerie la alte active.
Acest proces este descris de o persoană apropiată de SAFE drept „ tengnuo ”, o expresie chinezească care se traduce prin „manevre agilă pe o sârmă întinsă”. Acesta își propune să găsească un echilibru între lichiditatea activelor, siguranță și randamente stabile, chiar dacă nespectaculoase.
„Sunt profund îngrijorat că disputa comercială dintre SUA și China s-ar putea extinde la activele externe ale Chinei”, a declarat Yu Yongding, fost membru al Comitetului de Politică Monetară din cadrul Băncii Populare Chineze și consilier senior al guvernului, la o conferință de la începutul lunii aprilie.
Expunerea mare a Chinei pe dolar este un efect al boom-ului economic bazat pe exporturi și a surplusului comercial de decenii cu Occidentul
Întrucât consumatorii străini cheltuiau trilioane pe bunurile fabricate care ieșeau din fabricile Chinei, dolarii care curgeau în direcția opusă erau adesea reciclați în obligațiunile Trezoreriei — ajutând Washingtonul să-și finanțeze deficitul bugetar.
Rezervele în dolari ale Chinei au atins un vârf de aproape 4 trilioane de dolari în 2014, conform datelor băncii centrale, și au rămas peste 3 trilioane de dolari din 2016. În ciuda randamentelor lor relativ scăzute, obligațiunile de trezorerie au reprezentat o mare parte din această rezervă, deoarece erau sigure, lichide și (spre deosebire de aur) ofereau un anumit randament.
China a văzut cât de ușor era de înghețat activele în dolari ale Rusiei de peste mări – și s-au temut că, în cazul unei confruntări cu SUA, deținerile mult mai mari ale lor ar avea o soartă similară
Activele în dolari au reprezentat 60% din rezervele totale între 2014 și 2018. Deținerile de active cu randament scăzut „pot suferi pierderi semnificative ale puterii de cumpărare într-un mediu cu inflație mai mare”, notează Yu Qiao, profesor la Universitatea Tsinghua și consilier guvernamental.
Safe a început să modifice componența portofoliului său denominat în dolari în 2017, iar ritmul s-a accelerat după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022. Chiar dacă Moscova își redusese rezervele denominate în dolari de la anexarea Crimeei în 2014, oficialii chinezi au văzut cât de ușor era de înghețat activele în dolari ale Rusiei de peste mări – și s-au temut că, în cazul unei confruntări serioase cu SUA, deținerile mult mai mari ale Chinei ar putea avea o soartă similară.
Într-o lucrare de cercetare din 2024, cercetători precum Pan Liu și Zhang Weiwan de la Universitatea Tsinghua au avertizat că înghețarea activelor de peste mări ale Moscovei „este o amintire puternică a hegemoniei financiare pe care SUA o exercită prin intermediul sistemului internațional bazat pe dolar” și că „lecția pentru China este clară”.
Între ianuarie 2022 și decembrie 2024, China și-a redus deținerile oficiale ale Trezoreriei cu peste 27%, la 759 miliarde de dolari, arată datele Departamentului Trezoreriei SUA, depășind cu mult scăderea de 17% dintre 2015 și 2022.
O strategie a fost creșterea deținerilor în așa-numitele obligațiuni ale agențiilor emise de entități guvernamentale, cum ar fi Fannie Mae. Acestea oferă ratinguri de credit similare cu cele ale obligațiunilor de trezorerie, dar randamente ușor mai mari. Între 2018 și începutul anului 2020, deținerile Chinei de obligațiuni ale agențiilor americane au crescut cu 60%, ajungând la 261 miliarde de dolari.
„Evident, agențiile sunt substitutul evident pentru obligațiunile de trezorerie pe piața americană”, spune Brad Setser, cercetător senior la Consiliul pentru Relații Externe. „Interesul general al [lui Safe] față de agenții este bine cunoscut, mai mult decât cel al majorității băncilor centrale importante.”
Safe s-a aventurat și pe piața de capital privat. Prin intermediul Rosewood Investment Corp, divizia sa discretă de investiții private cu sediul în New York, agenția a explorat active americane cu randament mai mare, de la capital privat la proprietăți imobiliare comerciale și infrastructură precum centrele de date.
Deținerile reale de obligațiuni de trezorerie ale Chinei ar putea fi considerabil mai mari decât totalurile raportate
„Ne-a plăcut randamentul investițiilor în capital privat atunci când randamentele obligațiunilor de stat erau scăzute”, spune o persoană apropiată lui Rosewood. „Acest lucru a ajutat la compensarea randamentelor scăzute ale obligațiunilor guvernamentale.”
Setser și alții susțin că deținerile reale de obligațiuni de trezorerie ale Chinei ar putea fi considerabil mai mari decât totalurile raportate, având în vedere utilizarea de custozi intermediari precum Euroclear în Belgia și Clearstream în Luxemburg pentru a masca proprietatea directă.
În ianuarie, Pan Gongsheng, guvernatorul Băncii Populare Chineze și supraveghetor al Safe, a declarat că instituția va „crește semnificativ” alocarea rezervelor naționale către Hong Kong.
„Ideea este de a îndeplini obiective multiple”, explică o persoană familiarizată cu Safe. „Agenția trebuie să găsească un echilibru între siguranță, randamente și lichiditate și decuplarea de SUA.”
Persoana respectivă adaugă că expunerea generală la SUA nu poate fi extinsă în continuare, având în vedere dorința de decuplare. „Trebuie să vindeți obligațiuni de trezorerie pe termen lung pe măsură ce ajung la scadență și să mutați alocarea pe Mortgage-backed securities.”
Eforturile de recalibrare treptată ale Safe au primit un impuls pe 2 aprilie, când Trump și-a dezvăluit noul regim tarifar în Grădina de Trandafiri a Casei Albe.
Piețele din întreaga lume au fost zdruncinate de anunțul unui tarif general de 34% pentru toate importurile chinezești, o cifră care a crescut ulterior la 145% ș.
Temerile privind o ruptură tot mai profundă în relațiile SUA-China i-au făcut pe investitorii globali să se întrebe dacă disputele comerciale ar putea degenera în confruntare financiară, Beijingul folosindu-și vastele dețineri de obligațiuni de trezorerie ca instrument de represalii.
Experții familiarizați cu modul în care funcționează Safe au respins în mare măsură această posibilitate, la fel ca și înalți oficiali de la Washington. „Dacă Rezerva Federală ar crede că un rival străin folosește ca armă piața obligațiunilor guvernamentale americane sau ar încerca să o destabilizeze în scopuri politice, sunt sigur că am lua măsuri”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, într-un interviu recent. „Dar pur și simplu nu am văzut așa ceva.”
Orice vânzare agresivă de obligațiuni de trezorerie ar putea fi rapid neutralizată de Fed, care are un set complet de instrumente, inclusiv relaxarea cantitativă de urgență, pentru a stabiliza prețurile și a împinge randamentele în jos.
„Asta ar lăsa China să vândă pe o piață în scădere, dar fără a avea cu adevărat efecte în SUA ”, spune un fost oficial al SAFE. Vânzarea de urgență a obligațiunilor de trezorerie este efectuată în unele economii pentru a strânge bani pentru a apăra moneda națională, adaugă oficialul. Beijingul a făcut acest lucru în 2015, dar de atunci și-a schimbat strategia. „China intervine rareori direct pe piața spot [valutară]. Preferă instrumente precum swap-urile valutare sau ghidarea prin intermediul băncilor de stat pentru a gestiona cursul de schimb valutar.”
Poziționarea Chinei pe piață este urmărită îndeaproape de fondurile suverane, fondurile de pensii și de alți investitori instituționali
Un director executiv de rang înalt de la un important fond de pensii european spune că, din cauza situației dintre SUA și China, „este perfect logic pentru noi să ne diversificăm în Europa și Canada… chiar dacă China s-ar putea să nu facă nimic, simpla idee [ca China să renunțe la obligațiunile de trezorerie americane] induce incertitudine, iar aceasta este o noutate”.
Însă, în cercurile academice și politice chineze, sugestia unei intrări în incapacitate de plată selectivă a SUA este cea mai alarmantă – iar unii cercetători influenți pledează acum pentru o trecere către o dedolarizare totală, mai degrabă decât ajustări treptate ale mixului de active denominate în dolari.
În ultimele luni a fost lansată o serie de propuneri care vizează atingerea acestui obiectiv. Acestea includ creșterea deținerilor de datorie suverană din alte economii avansate sau utilizarea unei părți din rezerve pentru a consolida sistemul de pensii subfinanțat al Chinei. Diversificarea valutară și achizițiile mai mari de aur câștigă, de asemenea, teren.
„Din punct de vedere al acoperirii riscurilor, monede precum francul elvețian și yenul japonez sunt adesea considerate refugii sigure”, spune Zerlina Zeng, director senior și strateg de credit pentru Asia la CreditSights. „Dar nu cred că China va atrage prea mult yeni, având în vedere legăturile strânse ale Japoniei cu SUA.”
În schimb, Zeng spune că „are mai mult sens ca China să își mărească rezervele de aur”. După trei ani de creștere aproape zero, datele oficiale arată o creștere bruscă de 18% a volumului rezervelor de aur ale Chinei de la sfârșitul anului 2022.
Aurul reprezintă acum aproximativ 6% din rezervele totale ale Chinei, față de doar 2% în urmă cu câțiva ani.
„Motivul pentru care o bancă centrală ar dori să dețină aur este acela că acesta poate fi mobilizat în caz de criză”, spune James Steel, analist șef pentru metale prețioase la HSBC, adăugând că banca centrală a Chinei „face exact ceea ce trebuie” efectuând achiziții de aur .
Safe și-a redus deja activitățile pe piețele private din SUA. Un oficial de la Rosewood spune că firma s-a retras din investițiile în sectorul tehnologic pe fondul unei anchete tot mai atente asupra capitalului legat de China. „Ideea de a prelua chiar și o participație modestă în orice corporație americană este ceva ce administrația [Trump] ar fi foarte reticentă să ne vadă făcând”, spune oficialul.
O problemă a încercărilor de diversificare ale Chinei este că nici măcar clasele de active semnificative, cum ar fi obligațiunile guvernamentale japoneze, britanice sau germane, nu pot egala lichiditatea vastă a pieței Trezoreriei. Analiștii avertizează că orice retragere substanțială a obligațiunilor guvernamentale americane ar trebui să se facă foarte gradual, având în vedere dimensiunea enormă a deținerilor Chinei.
„Această strategie își atinge probabil limitele pur și simplu pentru că există o lipsă de active [alternative] de bună calitate”, avertizează Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell, care discută frecvent cu autoritățile de reglementare chineze.
Totuși, pentru factorii de decizie chinezi, miza este acum prea mare pentru a fi ignorată, iar căutarea unor alternative diferite de dolar continuă. „Am putea sacrifica o parte din randamente investind în obligațiuni ale altor țări”, spune un consilier guvernamental cu sediul la Beijing pe tema gestionării rezervelor valutare ale Chinei.
Dar dacă conflictul dintre SUA și China escaladează, menținerea obligațiunilor Trezoreriei SUA ar putea însemna pierderea întregii noastre [investiții].”
Articol preluat de pe: Hotnews Economie