De ce România importă energie în aceste zile, când consumul este la un minim istoric, iar Transelectrica a închis aproape toate centralele

Sistemul energetic românesc trece, începând de vineri, print-o situație excepțională, respectiv un minim istoric al consumului și o producție mare de energiei din surse fotovoltaice. Prin urmare este greu de menținut un echilibru, iar Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica a închis aproape toate centralele. Chiar și în această situație, au existat perioade cu importuri de energie de peste 1.000 de MW, aceasta deoarece erau mai ieftine decât energia produsă în România.

Ziua de duminică a marcat un record minim istoric al consumului de electricitate în România. Potrivit datelor Transelectrica, analizate de HotNews.ro, cel mai mic consum instantaneu a fost înregistrat la ora 14.57, când se utilizau doar 2.483 de MW, coborând, așadar, sub ștacheta de 2.500 de MW estimată pentru aceste zile de Dispeceratul Energetic Național.

În aceste condiții, Transelectrica a oprit de tot centrala de la Rovinari încă de vineri și a redus Hidroelectrica până la circa 200 de MW, iar centralele pe gaz, până la 170 MW. Complexul Energetic Oltenia a funcționat cu o singură centrală, cea de la Turceni, iar panourile fotovoltaice au generat 670 MW.

Din fericire, nu a fost nevoie de reducerea puterii la centrala nucleară de la Cernavodă, deși specialiștii luaseră în calcul și o astfel de măsură, pentru a fi evitate pene de curent pentru consumatori.

România a importat electricitate chiar și în acest weekend

Chiar și așa, au existat intervale în care România a fost importator. Spre exemplu, sâmbătă s-a importat aproape toată ziua, în timp ce centralele din România erau închise.

Aceasta deoarece prețul energiei era foarte mic în vestul Europei, fiind zero în Germania și Elveția, 2 euro pe MWh în Spania și Portogalia și 23 de euro în Franța, în timp ce în România și în regiune prețul a fost de 72 de euro pe MWh.

Așadar a fost mai ieftin să importăm energie în acele momente decât să o producem în țară.

În plus, noaptea și în orele în care nu a fost soare, România a importat câteva sute de MW în lipsa producției din parcurile fotovoltaice.

Consumul național de electricitate continuă să fie redus și luni

Luni, la ora prânzului, consumul continuă să fie unul foarte mic, de doar 2.800 de MW.

Centrala de la Cernavodă funcționează la capacitate maximă, 1.300 de MW, iar panourile fotovoltaice produc peste 1.000 MW.

Centralele pe cărbune și cele pe hidrocarburi rămân reduse la 200 de MW și reglajul se face din hidrocentrale, care la ora 11:30 produceau 970 MW.

Articol preluat de pe: Hotnews Economie

EkoNews